Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχτηκε ο Κ. Μητσοτάκης

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχτηκε ο Κ. Μητσοτάκης

Για τις τουρκικές απειλές και κλιμακούμενες προκλήσεις ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε προς την Άγκυρα πως «δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας».

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

Επίσης, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα, εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Συζητήθηκε ακόμη η εργαλειοποίηση της ενέργειας σε βάρος της Ευρώπης από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών για τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία, με ελληνική πρωτοβουλία, έχει τη στήριξη επιπλέον 14 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η ιστορία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράξει τους χάρτες

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις θέσεις της και οπλισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά της με τα οποία συμφωνεί η παγκόσμια κοινότητα.

«Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας», πρόσθεσε.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό όμως θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας γιατί αν κάτι με κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι λαοί γνωρίζουν πως οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται και ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας.

Με δεδομένο ότι αυτή η ρητορική έχει υιοθετηθεί στο υψηλότερο πολιτικά επίπεδο στη γειτονική χωρά και ότι παρατηρείται μια ποιοτική αναβάθμιση των απειλών, ο κ. Λαρυγγάκης εισηγείται την κατηγορηματική καταδίκη των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου Ερντογάν.

Όπως μάλιστα υπενθυμίζει στην επιστολή του, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι θα πραγματοποιήσει μια εισβολή στα ελληνικά νησιά.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, σημειώνει ότι «όλες οι εξωφρενικές απειλές από την τουρκική κυβέρνηση πρέπει να καταδικαστούν στο ανώτερο επίπεδο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανταποκριθεί, η τουρκική κυβέρνηση θα ενθαρρυνθεί περαιτέρω».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του AHI εκφράζει τη διαφωνία του με την ανάλυση που εντάσσει τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο το οποίο σχετίζεται με την εκστρατεία για την επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.

Αντιθέτως, ο κ. Λαρρυγάκης υποστηρίζει ότι πίσω από αυτές τις δηλώσεις κρύβονται συγκεκριμένες στρατηγικές επιδιώξεις, οι οποίες έχουν να κάνουν περισσότερο με ένα νεοθωμανικό όραμα. Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην επιστολή, η περιφερειακή παρουσία της Ελλάδα, της Κύπρου και των ΗΠΑ αποτελεί βασικό εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του στόχου και ως εκ τούτου το ψαλίδισμα της ελληνικής κυριαρχία στο Αιγαίο αποτελεί μια συνειδητή στρατηγική επιλογή.

«Αυτές οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και των μελών της κυβέρνησής του καταδεικνύουν τον σχεδιασμό μια μακροχρόνιας πολιτικής εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και αποτελούν σαφή και παρούσα απειλή για την Ελλάδα. Ευρύτερα, οι ισχυρισμοί τους αντικατοπτρίζουν μια ολοένα και πιο διαταραγμένη εμμονή στην ανασυγκρότηση μιας θρησκευτικής, εθνικιστικής και νεοοθωμανικής σφαίρας επιρροής. Ως εκ τούτου, η Τουρκία θεωρεί την περιφερειακή παρουσία των ΗΠΑ, καθώς και την Ελλάδα και την Κύπρο, ως απειλή για τις ηγεμονικές της φιλοδοξίες».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Νίκος Λαρυγγάκης προτρέπει τον πρόεδρο Μπάιντεν να καταδικάσει ξεκάθαρα την Τουρκία ως το επιτιθέμενο μέρος και εισηγείται μια σειρά από κινήσεις που θα έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα απέναντι στην εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να απαιτήσουν από την Τουρκία να σταματήσει τους εμπρηστικούς ισχυρισμούς της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσει συντονισμένες πολυμερείς κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε μια έμμεση κριτική, η οποία καλεί «όλα τα μέρη» να μειώσουν τις εντάσεις, καθώς κάτι τέτοιο εξισώνει λανθασμένα την Ελλάδα με την Τουρκία.

Οι ανησυχίες αυτές θα πρέπει να εκφραστούν σε προεδρικό επίπεδο και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης να δηλώσουν ότι θα επανεξεταστεί η πολιτική υποστήριξη που έχουν εκφράσει για την έγκριση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Έχουν προηγηθεί οι τροπολογίες των γερουσιαστών Μενέντεζ και Βαν Χόλεν που θέτουν εμπόδια στην προμήθεια αμερικανικών F-16 από την Τουρκία.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ -Μπομπ- Μενέντεζ έβαλε ένα ακόμη «μπλόκο» στον Τούρκο πρόεδρο, καταθέτοντας την Παρασκευή τροπολογία με την οποία θέτει συγκεκριμένους όρους για την αγορά και την προμήθεια των F-16 από την Τουρκία.

Και αυτοί οι όροι προϋποθέτουν τη «συμμόρφωση» του Τούρκου προέδρου για το θέμα των ρωσικών S-400 και την παύση των επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα.

Στο κείμενο που κατατέθηκε την Παρασκευή αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Τη θέση του γερουσιαστή Μενέντεζ ήρθε να ενισχύσει και ο συνάδελφός του Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος κατέθεσε δεύτερη τροπολογία για την προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ.

cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου