Η Αλβανία με ελάχιστη πρόσβαση σε νέα φάρμακα

Η Αλβανία με ελάχιστη πρόσβαση σε νέα φάρμακα

Ως χώρα όπου η φτώχεια φτάνει στο 30% του πληθυσμού και ο δημόσιος προϋπολογισμός έχει περιορισμένες ικανότητες για την υγεία, οι αλβανοί ασθενείς πάσχουν από μεγάλες ελλείψεις καινοτόμων θεραπειών που θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές, ειδικά ανίχνευση και έγκαιρη θεραπεία με νεοπλάσματα.

Από το 2017 έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει περίπου 160 νέα φάρμακα που αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες, αλλά στην Αλβανία μόνο 5 από αυτά έχουν μπει στους καταλόγους επιστροφής κατά την ίδια περίοδο.

Μια πρόσφατη μελέτη της IQVIA (πολυεθνικές εταιρείες που εξυπηρετούν συνδυασμένες βιομηχανίες πληροφοριών για την υγεία και την τεχνολογία κλινικής έρευνας) διαπίστωσαν ότι η Αλβανία έχει τη χαμηλότερη παρουσία νέων φαρμάκων, με μεγάλη διαφορά με γείτονες όπως τα Σκόπια, τη Σερβία, οι οποίες έχουν υιοθετήσει 11 και 17 νέα φάρμακα αντίστοιχα το καθένα.

Πηγές από τη Ένωση Φαρμακοποιών της Αλβανίας δήλωσαν ότι η έλλειψη νέων φαρμάκων στην αγορά συνδέεται με τα κεφάλαια χαμηλού προϋπολογισμού για την επιστροφή τους. Συνήθως αυτά τα φάρμακα είναι δαπανηρά και οι χώρες τους περιλαμβάνουν στη λίστα επιστροφών.

Οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να φέρουν αυτά τα φάρμακα στην αγορά, εκτός εάν εμπλέκονται στην επιστροφή χρημάτων, καθώς η παγκόσμια διανομή σε ασθενείς καλύπτεται από τον δημόσιο προϋπολογισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου