Οι αλβανικές οικογένειες έχουν τη μικρότερη δυνατότητα αποταμίευσης

Οι αλβανικές οικογένειες έχουν τη μικρότερη δυνατότητα αποταμίευσης

Τόσο πριν όσο και μετά την πανδημία, η Αλβανία εμφανίζεται με τον υψηλότερο αριθμό οικογενειών στις 9 χώρες της Περιφέρειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν την ευκαιρία να αποταμιεύσουν σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας το φθινόπωρο του 2021.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, περίπου το 75 τοις εκατό των οικογενειών στην Αλβανία δεν σχεδιάζει να αποταμιεύσει μετά την κρίση της πανδημίας. Αυτή η τάση μπορεί να επιδεινωθεί από τις υψηλές τιμές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, η Σερβία και η Βουλγαρία είχαν σημαντικό ποσοστό οικογενειών που δεν είχαν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν μετά την πανδημία.

Τα υψηλά ποσοστά των οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν και εκείνων που θα αποταμιεύσουν περισσότερα υποδηλώνουν πόλωση της κοινωνίας στην Αλβανία.

Η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντανακλά κυρίως την αναγκαστική αποταμίευση λόγω περιορισμών στην κίνηση.

Ενώ ορισμένα νοικοκυριά μπορεί να αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους, τα περισσότερα δεν είχαν επιλογές αποταμίευσης.

Κατά μέσο όρο σε όλη την Περιφέρεια, το 12% των νοικοκυριών ισχυρίστηκε ότι οι αποταμιεύσεις τους αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το 33% δήλωσε ότι οι αποταμιεύσεις τους μειώθηκαν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου