Ο Έλληνας που μιλάει 32 γλώσσες

Ο Έλληνας που μιλάει 32 γλώσσες

Ο Ιωάννης Οικονόμου, Έλληνας μεταφραστής, δεν είναι ένας απλός πολύγλωσσος που μπορεί να μιλάει τέσσερις ή πέντε γλώσσες, κάτι που κι αυτό είναι εντυπωσιακό. Μιλάει τριάντα δύο γλώσσες, τις δεκαέξι από αυτές άπταιστα και άλλες δεκαέξι τις οποίες είναι ικανός να μεταφράσει. Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Οικονόμου θεωρείται ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος σε όλη την Ευρώπη.

Ο Έλληνας πολύγλωσσος σπούδασε γλωσσολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές σε γλώσσες και πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια, ο Οικονόμου επέστρεψε στην Ευρώπη μετά τις σπουδές του για να εργαστεί ως μεταφραστής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου ξεχώρισε για τις εκπληκτικές γλωσσικές του ικανότητες ακόμη και ανάμεσα στους πολύ ικανούς μεταφραστές που εργάζονταν ήδη εκεί. Πολλές από αυτές τις γλώσσες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Εκτός από τη μητρική του γλώσσα, ο Έλληνας πολύγλωσσος μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Ρώσικα, Βουλγαρικά, Τουρκικά, Αραβικά, Εβραϊκά, Πορτογαλικά, Κινέζικα, Κουρδικά, Αρμενικά, Περσικά, Σερβοκροατικά, Δανικά, Χίντι, Ουρντού, Ρουμανικά, Τσέχικα, Φινλανδικά και Σανσκριτικά.

Μιλάει επίσης μερικές αρχαίες γλώσσες, όπως αρχαία ελληνικά, λατινικά, αρχαία ιρανικά, αρχαία περσικά, κλασικά αρμενικά, γοτθικά, αρχαία βουλγαρικά, χεττιτικά και λούμπικ, που είναι μια αρχαία ασιατική γλώσσα. Ξεκίνησε την πορεία του προς την πολυγλωσσία από πολύ μικρό παιδί. Άρχισε να ακούει ξένες γλώσσες από τουρίστες που επισκέπτονταν την Κρήτη, όταν ήταν ακόμη πέντε ετών.

Είχε κατακλυστεί από περιέργεια για το τι έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι και αφοσιώθηκε στο να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες. Δύο χρόνια αργότερα, άρχισε να μαθαίνει γερμανικά από έναν δάσκαλο ενώ βρισκόταν για διακοπές στο Ρέθυμνο. Από τότε πήγαινε στην παραλία και διάβαζε το βιβλίο αντί να παίζει με άλλα παιδιά. Το πάθος του ήταν τόσο μεγάλο που μέχρι να τελειώσει το σχολείο ο ταλαντούχος νέος Έλληνας είχε ήδη μάθει οκτώ ξένες γλώσσες. Ο Οικονόμου παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να θυμάται κανείς όλες αυτές τις γλώσσες, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι πολύ δύσκολο, δεν είμαι μηχανή. Είμαι από σάρκα και οστά, ξεχνάω γλώσσες, μπερδεύομαι. Όταν μιλάω ισπανικά, μπορεί να χρησιμοποιήσω μια πορτογαλική έκφραση, αλλά είναι πρόκληση και αξίζει να την αντιμετωπίσω», είπε.

Ωστόσο, ο νεαρός πολύγλωσσος είπε ότι δεν έχει αγαπημένη γλώσσα. «Όταν μαθαίνω μια γλώσσα, ασχολούμαι με ό,τι σχετίζεται με τον πολιτισμό και την ιστορία της αντίστοιχης χώρας», είπε. Αντί να μελετά αμέτρητα γλωσσικά βιβλία και να χρησιμοποιεί flashcards για να μάθει νέο λεξιλόγιο, μαθαίνει μια νέα γλώσσα παρακολουθώντας τηλεόραση, ακούγοντας μουσική και μιλώντας με ντόπιους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου