Ο στρατιωτικός Bajram Begaj εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Αλβανίας

Ο στρατιωτικός Bajram Begaj εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Αλβανίας

Ο Bajram Begaj θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Αλβανίας αφού την υποψηφιότητα του υπερψήφισαν 78 βουλευτές το απόγευμα του Σαββάτου.

Τέσσερις βουλευτές καταψήφισαν ενώ ένας απείχε.

Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν τη συνεδρίαση αφού ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Σαλί Μπερίσα υποστήριξε ότι ο Begaj δεν ήταν επιλέξιμος για την Προεδρία, καθώς ήταν μέλος των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων όταν διορίστηκε.

Νωρίτερα σήμερα, ο απερχόμενος Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται επί του παρόντος σε επίσημη επίσκεψη, ενέκρινε την παραίτηση του Begaj από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Τον Μάιο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης απέτυχαν. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν υπέβαλε προτάσεις κατά τους τρεις πρώτους γύρους ψηφοφορίας όπου απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία για την επιλογή του επόμενου Προέδρου.

Ποιος είναι ο Bajram Begaj;

Γεννημένος το 1967 στη πόλη Rrogozhinë, ο Begaj υπηρετεί επί του παρόντος ως Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου της Αλβανίας, υψηλόβαθμος και ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός στις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Begaj διορίστηκε στην τρέχουσα θέση του το 2020, αφού υπηρέτησε ως Διοικητής Εκπαίδευσης και Διοίκησης Δόγματος του Αλβανικού Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της 33χρονης στρατιωτικής του σταδιοδρομίας, ο Begaj κατείχε αρκετές ηγετικές θέσεις στον αλβανικό στρατό. Υπηρέτησε ως Αρχηγός της Στρατιωτικής Ιατρικής Μονάδας, καθώς και Διευθυντής της Υγειονομικής Επιθεώρησης και Αρχιεπιθεωρητής και Σύμβουλος της Υγειονομικής Επιθεώρησης στο Γενικό Επιτελείο των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Begaj έχει πτυχίο Γενικής Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων και είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής.

Το 2017 του απονεμήθηκε ο βαθμός του Ταξίαρχου, του πρώτου γιατρού που έλαβε την τιμή στην Αλβανία.

Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

Είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Αλβανίας μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου