Ελεγείο Χειμαρριωτών στον Πέτρο Γαλάτουλα

Ελεγείο Χειμαρριωτών στον Πέτρο Γαλάτουλα

Όταν έλαβα την δήλωση του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στο άκουσμα της πρόωρης εκδημίας του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρου Γαλάτουλα δάκρυσα, όχι μόνο για τις μεγάλες αλήθειες που πιθανόν πολλοί να μην ενθυμούνται, αλλά και για το γεγονός ότι οι απόγονοι του Καπετάν Σπυρομήλιου και των ηρώων της Χειμάρρας αναφωνούν «Δεν ξεχνούμε και αγωνιζόμαστε».

Δάκρυσα διότι ο αείμνηστος δεν δεχόταν να χρησιμοποιήσει τον όρο «μειονότητα» για τον ακραιφνή και μαρτυρικό ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, δεν δίστασε να αποκαλέσει εθνομάρτυρες τον Αριστοτέλη Γκούμα, τον Κωνσταντίνο Κατσίφα την στιγμή που το κατεστημένο προσπαθούσε να τους ενοχοποιήσει.

Και άθελα στο νου ήρθε το λήμμα «Ελεγείον» και ξεφυλλίζοντας το λεξικό διαπίστωσα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψεις την Ωδή των Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στον Πέτρο Γαλάτουλα.

Η ανακοίνωση

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης που φέρει την υπογραφή της προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου:

Kάποιοι άνθρωποι αφήνουν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους με το ήθος τους, με τον αγώνα τους, με την τόλμη και την εν γένει παρουσία τους.

Ο Πετρος Γαλάτουλας ανήκει σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που δείχνουν το δρόμο και δίνουν δύναμη σε πολλούς ανθρώπους με την αγάπη του για την πατρίδα και τα εθνικά μας θέματα.

Πέτρο δεν θα ξεχάσουμε ότι ήσουν ο πρώτος που τοποθέτησες την σημαία της Βορείου Ηπείρου στην κεντρική αίθουσα της ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Πέτρο δεν θα ξεχάσουμε ότι αγκάλιασες τους Βορειοηπειρώτες της Νέας Υόρκης και όχι μόνο.

Πέτρο δεν θα ξεχάσουμε ότι αμέσως μόλις ενημερώθηκες από τον σύλλογο μας για την δολοφονία του Κωσταντίνου Κατσίφα, και ενώ υπήρχε εκδήλωση εν εξελίξει, τίμησες την ίδια στιγμή την μνήμη του με ενός λεπτού σιγή.

Και συνέχισες με κάθε τρόπο να τιμάει τον ήρωα μας!

Πέτρο δεν θα ξεχάσουμε ότι έκανες αγώνα μαζί μας ενάντια στην καταπίεση των Βορειοηπειρωτών, στο ζήτημα των περιουσίων μας στην πατρίδα.

Πέτρο δεν θα ξεχάσουμε ότι ήσουν ο άνθρωπος που μίλησες όταν άλλοι, ακόμα και οι δικοί μας σιώπησαν,

Πέτρο δεν θα ξεχάσουμε ότι δεν φοβήθηκες όταν άλλοι φοβήθηκαν, δεν δίστασες όταν όλοι όταν άλλοι δίστασαν.

Πέτρο δεν θα ξεχάσουμε ότι προώθησες, στήριξες, πίστεψες στον αγώνα μας, στον αγώνα των Βορειοηπειρωτών για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Πέτρο δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όμως την στάση και τον αγώνα σου όχι μόνο για τα δικά μας θέματα αλλά και για όλα τα Εθνικά μας Θέματα, καθώς ήσουν εκεί για την Μακεδονία μας, ήσουν εκεί για την Θράκη μας, ήσουν εκεί για το μεταναστευτικό, ήσουν εκεί στους αγώνες για την Κύπρο μας, ήσουν εκεί για τον αγώνα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων…

Ήσουν εκεί με πάθος και αγωνιστικότητα για τις αλύτρωτες και αλησμόνητες πατρίδες μας!

Ήσουν εκεί στον αγώνα για την ψήφο των Αποδήμων!

Πέτρο Γαλάτουλα, με την στάση ζωής σου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξες ότι δε χρειάζεται κάποιος να γεννηθεί στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου για να είναι Βορειοηπειρώτης στην καρδιά και στην ψυχή.

Απέδειξες ότι δεν ήσουν απλά κοντά μας, δεν αγωνίστηκες απλά δίπλα μας, αλλά ήσουν ένας από εμάς.

H απουσία σου ήδη μας πονάει!

Όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το όραμα σου!

Πέτρο μας, καλό Παράδεισο να έχεις, σε ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερες,

ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

Δημήτρης Τσάκας / anamniseis.net

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου