Ξεκινά σήμερα η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική από το 1991

Ξεκινά σήμερα η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ  στη Βαλτική από το 1991

Στρατεύματα από Συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε μια σειρά από μακροπρόθεσμα προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις που εκτείνονται από τον υψηλό Βορρά έως τα Βαλκάνια, για να ενισχύσουν την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Δύο από τις μεγαλύτερες ασκήσεις, με περίπου 18.000 στρατιώτες από είκοσι χώρες, είναι το «Defender Europe» και το «Swift Response». Επί του παρόντος πραγματοποιούνται στην Πολωνία και σε οκτώ άλλες χώρες, περιλαμβάνουν επίσης ρίψεις αλεξίπτωτων και επιθέσεις ελικοπτέρων στα Σκόπια.

Σήμερα στην Εσθονία, 15.000 στρατιώτες από 14 χώρες θα συμμετέχουν στην άσκηση «Σκαντζόχοιρος», μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα από το 1991 και στην οποία συμμετέχει το αποβατικό πλοίο Kearsarge κλάσης Wasp του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η άσκηση «Iron Wolf» στη Λιθουανία περιλαμβάνει 3.000 συμμαχικά στρατεύματα και περίπου 1.000 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε ότι «ασκήσεις σαν αυτές δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και έτοιμο να προστατεύσει τα έθνη μας και να αμυνθεί έναντι κάθε απειλής».

Επίσης τόνισε ότι «αυτές είναι τακτικές ασκήσεις, σχεδιασμένες πολύ πριν από τη βάναυση και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά βοηθούν στην άρση οποιουδήποτε περιθωρίου λανθασμένου υπολογισμού ή παρανόησης σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους. Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ είναι αμυντικές, διαφανείς και σύμφωνα με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις».

Στη Γερμανία, 7.500 στρατιώτες συμμετέχουν στην άσκηση «Wettiner Heide», μια άσκηση της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Στη Μεσόγειο, το USS Harry S. Truman Carrier Strike Group θα τεθεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ για δεύτερη φορά φέτος κατά τη διάρκεια της «σειράς Neptune» ναυτικών ασκήσεων. Αυτό σηματοδοτεί μόλις τη δεύτερη μεταφορά μιας ομάδας αερομεταφορέων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το «Ramstein Legacy» του επόμενου μήνα στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής θα είναι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη άσκηση αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και θα περιλαμβάνει 23 χώρες. Το «Baltops», επίσης τον Ιούνιο, διοργανώνεται ετησίως για περισσότερα από 50 χρόνια και θα παρακολουθεί αμφίβια εκπαίδευση σε όλη την περιοχή της Βαλτικής.

Οι εταίροι του ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία θα συμμετάσχουν σε πολλές συμμαχικές ασκήσεις τις επόμενες εβδομάδες. Επί του παρόντος, οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας συμμετέχουν μαζί με τους Φινλανδούς οικοδεσπότες τους στην άσκηση «Arrow 22», στην οποία συμμετέχουν βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 και θωρακισμένα οχήματα μάχης Stryker των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου