Ο Έλληνας ομογενής στρατηγός, επικεφαλής του μεγαλύτερου Σώματος του στρατού των ΗΠΑ

Ο Έλληνας ομογενής στρατηγός, επικεφαλής του μεγαλύτερου Σώματος του στρατού των ΗΠΑ

Ο ομογενής με καταγωγή από την Πάτρα, είναι και επίσημα πλέον στρατηγός και έχει υπό την εποπτεία του 800.000 στρατιώτες - «Εμπνέομαι από το ΟΧΙ των Ελλήνων», έχει δηλώσει - Είχε ενεργό ρόλο στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν - Ιράκ

Ο Ελληνοαμερικανός στρατιωτικός Άντριου Πόππας προήχθη πλέον σε στρατηγό και χρίστηκε επικεφαλής του μεγαλύτερου Σώματος του αμερικανικού στρατού μετά από απόφαση της Γερουσίας, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την αναβάθμισή του.

Ο Ανδρέας Πόππας, έγινε πλέον ο πιο υψηλόβαθμος ομογενής στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα έχει υπό την ηγεσία του περισσότερους από 800.000 ενεργούς και έφεδρους στρατιώτες, όπως επίσης και άνδρες της Προεδρικής Φρουράς. Το Σώμα του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων (FORSCOM) στο οποίο είναι πλέον επικεφαλής είναι το πολυπληθέστερο στον αμερικανικό στρατό και περιλαμβάνει στρατιώτες σε μαχητική και εκστρατευτική ετοιμότητα, έχοντας τον συντονισμό των χερσαίων επιχειρήσεων.

Δείτε βίντεο:

Έως σήμερα ο Αντριου Πόππας ήταν διευθυντής του Επιτελείου Αρχηγών με ρόλο συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν. Προηγουμένως, είχε υπηρετήσει ως διευθυντής Επιχειρήσεων και ως κύριος σύμβουλος του προέδρου για πρωτοβουλίες παγκόσμιας ενσωμάτωσης, τρέχουσες και μελλοντικές επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας και παρέχοντας επιχειρησιακή καθοδήγηση και λειτουργώντας ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Πενταγώνου και Λευκού Οίκου.

Την είδηση της προαγωγής του Ανδρέα Πόππα διαδέχθηκε συγχαρητήριο μήνυμα από το Ίδρυμα «ΟΧΙ» της Ουάσιγκτον (Washington Oxi Day Foundation), όπως επίσης και άλλους φορείς της ελληνοαμερικανικής ομογένειας. Μάλιστα, ο κ. Πόππας ήταν εκ των ομιλητών της πρόσφατης εκδήλωσης των βραβείων του Ιδρύματος ΟΧΙ, καταδεικνύοντας τους δεσμούς που διατηρεί με τη γενέτειρά του. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι εμπνέεται από την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στην πολεμική μηχανή του Μουσολίνι, το 1940.

Πρόκειται για έναν οργανισμό, που έχει ιδρυθεί με στόχο την ενημέρωση των Αμερικανών πολιτικών και πολιτών σχετικά με το σημαντικό ρόλο, που έπαιξε η Ελλάδα στην έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην ομιλία του τον περασμένο Οκτώβριο ανέφερε ότι ο πατέρας του Γιώργος ήταν μόλις 8 χρονών παιδί στην Πάτρα όταν ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 επέδιδε στον Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο παράδοσης της χώρας για να λάβει το αποφασιστικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων.

Αντριου Πόππας: Με καταγωγή από το Ουισκόνσιν

Με καταγωγή από το Ουισκόνσιν αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο Γουέστ Πόιντ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 32 ετών στην υπηρεσία, ο Αντριου Πόππας κατείχε πολλές θέσεις διοίκησης και επιτελείου, μεταξύ των οποίων, του 46ου διοικητή στρατηγού της ιστορικής 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, του διευθυντή Περιφερειακών Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Δυνάμεων του Επιτελείου και του διοικητή της 1ης Ταξιαρχίας, έχοντας ενεργό ρόλο στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Υπό την ηγεσία του η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία ανέπτυξε στρατιώτες σε αποστολές μάχης, έκτακτης ανάγκης και διατήρησης της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης των επιχειρήσεων Inherent Resolve στο Ιράκ και Freedom's Sentinel στο Αφγανιστάν, δεκάδες αποστολές εκπαίδευσης και συνεργασίας στην αφρικανική και ευρωπαϊκή ήπειρο και αποστολές ανακούφισης από τυφώνες και καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο και στις ΗΠΑ. Η τελευταία αποστολή του στο εξωτερικό ήταν ως επικεφαλής αμερικανικής δύναμης, που είχε αναπτυχθεί για 9 μήνες στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της επιχείρησης Resolute Support συντονίζοντας το μέτωπο κατά της τρομοκρατίας στην ασιατική χώρα.

«Έσπασε» το πρωτόκολλο για να τιμήσει τον πατέρα του

Ο Άντριου Πόππας δεν ξέχασε τον Ελληνα πατέρα του ούτε κατά την προαγωγή του απόσυνταγματάρχης σε ταξίαρχο το Φεβρουάριο του 2013 σπάζοντας τον ενδυματολογικό κώδικα καθώς φόρεσε στην επίσημη στρατιωτική τελετή ένα παλιό ζευγάρι καφέ μπότες αλεξιπτωτιστών. Όπως εξήγησε ο ίδιος στους παριστάμενους υψηλόβαθμους Αμερικανούς στρατιωτικούς, οι μπότες ανήκαν στον πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Αισθανόμενος τιμή, όπως σημείωσε, που φορούσε τις μπότες αυτές, επειδή ο πατέρας του ήταν αυτός που του έμαθε πώς να είναι στρατιώτης. «Το μόνο παράπονο που έχω είναι ότι θα ήθελα τα πόδια σου να ήταν λίγο μεγαλύτερα», είπε απευθυνόμενος στο συγκινημένο πατέρα του, ο οποίος ήταν εκεί με όλη την οικογένεια του για να καμαρώσει τον γιο του.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου