Βολές Βενιζέλου κατά Δένδια τον κατηγορεί για «Διπλωματική αστειότητα»

Βολές Βενιζέλου κατά Δένδια τον κατηγορεί για «Διπλωματική αστειότητα»

Κριτική στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης διατύπωσε τη Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στην ΕΡΑ-1 και στρέφοντας τα βέλη του κατά του Νίκου Δένδια, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «διπλωματική αστειότητα» σχετικά με την «πρόταση εν μέσω τέτοιας κρίσης στην Ουκρανία να αναλάβει πρωτοβουλία η Ρωσία για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό που τη διατύπωσε δυστυχώς ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Δείχνει παντελή έλλειψη αίσθησης του χρόνου και των συνθηκών. Ευτυχώς δεν δόθηκε συνέχεια, έγινε αντιληπτό ότι ήταν παντελώς άσχετο με τη στιγμή και τον συσχετισμό δυνάμεων», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ηταν η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών που ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Νίκου Δένδια. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η συνέντευξή του στο Mega, μετά την επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Σεργκέι Λαβρόφ, μεταφέροντας μάλιστα τα όσα του είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας: «…Δεν κατάλαβα πραγματικά γιατί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προχθές στη Μόσχα, δεν αρκέστηκε σε αυτά που είπε με τον κ. Λαβρόφ, αλλά μετά διαβεβαίωνε ότι έχει πεισθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρωσική εισβολή –αυτό που έγινε είναι μια νομική εισβολή σήμερα, με την υπογραφή των διαταγμάτων– και στη συνέχεια ζητήσαμε μεσολάβηση της Ρωσίας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Νομίζω είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή».

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο προσανατολισμός της Ελλάδας ήταν και πάντα πρέπει να είναι με τη Δύση. «Η Ελλάδα είναι μια δυτική χώρα. Όσες φορές κλονίζεται σε σχέση με τον δυτικό εαυτό της, υφίσταται μεγάλες ζημίες. Ζήσαμε την μεγάλη περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν κάποιοι περίμεναν ότι εκτός ΕΕ και εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος θα βρουν λύση με δάνειο από τη Ρωσία. Και η Κύπρος πήγε και αναζήτησε δάνειο στη Μόσχα πριν υποστεί κούρεμα καταθέσεων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έψαχνε να βρει λύση και βοήθεια ακόμα και να τυπώσει τις νέες δραχμές. Αυτός είναι ένας αταβισμός φιλορωσικός, ανιστόρητος που δεν έχει καμία βάση, ούτε καν θρησκευτική, καμία αναγωγή ούτε στην Ορθοδοξία ούτε στην Ιστορία», εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα «γεννήθηκε» επειδή αγωνίστηκε το έθνος και επειδή οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής αποδέχθηκαν τη σημασία της. «Μεγάλωσε επί Ελευθερίου Βενιζέλου λόγω της συνεργασίας με της Μεγάλες Δυνάμεις και ειδικά με τη Μεγάλη Βρετανία. Είμασταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Και τώρα πρέπει να είμαστε στη σωστή πλευρά, όλα τα άλλα είναι ιστορικά φληναφήματα και ψευδαισθήσεις που μόνο ζημιά έχουν κάνει στην πορεία της χώρας», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς εάν οι εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζουν τα Ελληνοτουρκικά, απάντησε ότι όλα επηρεάζονται όταν αλλάζουν οι διεθνείς συσχετισμοί, όταν πάμε σε έναν νέο «Ψυχρό – θερμό πόλεμο», σε μια θερμή φάση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. «Τα Ελληνοτουρκικά θα αποκτήσουν παρακολουθηματικό χαρακτήρα. Όταν έχει τέτοια αλλαγή του πλαισίου αναφοράς, ενδέχεται οι συσχετισμοί του υψηλοτέρου επιπέδου να επηρεάζουν καθοριστικά αυτό που συμβαίνει στα Ελληνοτουρκικά ή στο Κυπριακό. Δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί, αλλά προσεκτικοί. Αυτά τα έχουμε ζήσει και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ενταχθήκαμε στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με την Τουρκία το 1952 για να ανακόπτεται η Ρωσία σε σχέση με τη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν είναι Ρωσία, με τα προβλήματά της, δεν έχει ούτε τη δύναμη ούτε τα περιθώρια να κάνει τίποτα, είναι μια χώρα που διεκδικεί περιφερειακό ρόλο, δεν είναι πυρηνική δύναμη ή μια μεγάλη αυτοκρατορία. Και η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία. Μιλάμε για δυο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει πανίσχυρους θώρακες τον ευρωπαϊκό, τον νατοϊκό και την ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση», επισήμανε. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρξει επικοινωνία Μητσοτάκη –Ερντογάν, όχι για τα διμερή, «αλλά να μιλήσουν για την Ουκρανία, για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, για να μην υπάρχει μεταφορά εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βλέπετε πώς περιμένουν όλοι να δουν τον τρόπο εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ, από την Τουρκία. Όταν η Τουρκία εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, την οποία τη θεωρεί τόσο σημαντικό στοιχείο για τον έλεγχο των Στενών, πώς είναι δυνατόν να αμφισβητεί κανείς τη Συνθήκη της Λωζάνης; Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι ένα δίδυμο με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου