Ο Ράμα καλεί τους πολίτες της Αλβανίας να επενδύσουν στον αγροτουρισμό

Ο Ράμα καλεί τους πολίτες της Αλβανίας να επενδύσουν στον αγροτουρισμό

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απεύθυνε έκκληση τη Δευτέρα σε όλους τους Αλβανούς πολίτες να επενδύσουν στο χωριό, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα τους βοηθήσει χρηματοδοτώντας τους.

Σε μια δραστηριότητα για να ανοίξει την πρόσκληση για έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος IPARD II, ο Ράμα δήλωσε ότι οι Αλβανοί δεν πρέπει να πάνε στη Γερμανία ή στα Τίρανα, καθώς μέσω του αγροτουρισμού θα έχουν υψηλότερο οικονομικό εισόδημα από εκείνο που τους αποφέρει το μεταναστευτικό.

«Έχουμε κάνει πολλά, από τότε που ξεκινήσαμε αυτό το έργο σε ένα άγονο έδαφος, ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις στον αγροτουρισμό, με πλήρη πεποίθηση ότι η Αλβανία έχει εξαιρετικές δυνατότητες από αυτή την άποψη και ότι ο αγροτουρισμός είναι η απάντηση για πολλές οικογένειες που ζουν σε χωριά και έχουν την αγορά μακριά, ενώ δεν έχουν όπου ζουν τις ευκαιρίες να αναπτύξουν την εντατική γεωργία.

Ο αγροτουρισμός είναι η απάντηση, βλέποντας τον δρόμο της ανάπτυξης από το αντίθετο. Ακριβώς επειδή ζεις σε μια τέτοια θέση, όπου για κάποιο λόγο είναι αδύνατο να ασχοληθείς με την εντατική γεωργία, έχεις το πλεονέκτημα ότι η φύση, η απόσταση και ό,τι σου προσφέρει, με αποτέλεσμα αντί να πας στην αγορά, έρχεσαι αγορά σε σένα.

Μάλιστα, οι εμπειρίες που δημιουργήθηκαν σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες είναι σημαντικές σε σχέση με το πού ξεκινήσαμε, μιλούν από μόνες τους για τη μεγάλη εύνοια που τους δίνει ο αγροτουρισμός.

Σήμερα είναι εύκολο να επαληθεύσεις όλες τις λέξεις κοιτάζοντας προσεκτικά. Αυτές οι οικογένειες έχουν δημιουργήσει μια οικονομία πολλές φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη οικονομία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φεύγοντας στη Γερμανία ή ερχόμενοι στα Τίρανα.

Δίνεται η ευκαιρία στους μετανάστες να αποκτήσουν υψηλότερο εισόδημα από το εισόδημα της μετανάστευση.

Οι επενδύσεις στον αγροτουρισμό απαιτούν βάση και γι' αυτό η ΕΕ έχει τον αγροτουρισμό ως ένα από τα στοιχεία χρηματοδότησης και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε «ενταχθεί» στην ΕΕ», είπε ο Ράμα στις δηλώσεις τους.

Τι γίνεται όμως με τις περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που μαστίζονται από την μετανάστευση, με τις συχνές διακοπές ρεύματος, το πρόβλημα της παροχής νερού και το ιδιοκτησιακό που ορίζει άλλους «αφέντες» στην γη των Ελλήνων;

Σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα ευαισθητοποιηθεί ώστε να στηρίξει τους κατοίκους να συνεχίζουν να μένουν στον τόπο τους ή ακόμη και να επιστρέψουν όσοι βρίσκονται μακριά;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου