Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας που αφορά πολλούς τομείς

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας που αφορά πολλούς τομείς

Με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά επιμέρους συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού και της φορολογικής διοίκησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία ολοκληρώθηκε η 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) που συνεδρίασε στη Μόσχα και στην οποία επικεφαλής από ελληνικής πλευράς ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους δύο συμπροέδρους, τον κ. Βαρβιτσιώτη από ελληνικής πλευράς και τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιτάλι Σαβέλιεφ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

«Είναι μία επιτυχής συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για μια νέα βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα-Ρωσία και βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική και επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. Είπε μάλιστα πως με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας «ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις ελληνο - ρωσικές σχέσεις».

«Σήμερα, εδώ στη Μόσχα, μαζί με τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, τη γενική γραμματέα Τουρισμού Βίκυ Λοΐζου και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, υπογράψαμε από ελληνικής πλευράς μία σειρά από σημαντικές συμφωνίες και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τη Ρωσία» ανέφερε ξεκινώντας τη δήλωσή του.

Εστιάζοντας στην «επιτυχή ολοκλήρωση» της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, είπε πως είναι απόρροια εντατικών προετοιμασιών και διαβουλεύσεων, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, των ομάδων εργασίας των θεματικά αρμοδίων υπουργείων με τη ρωσική πλευρά, υπό τον συντονισμό, από ελληνικής πλευράς, του υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως η διεξαγωγή και η επιτυχής ολοκλήρωσή της υλοποιεί τη βούληση των δύο χωρών για την περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, η διαπεριφερειακή συνεργασία, ο πολιτισμός και τα θέματα φορολογικής διοίκησης.

Καταληκτικά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη συνεργασία, καθώς και όσους συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς σε αυτή την πολύμηνη διαπραγμάτευση, από το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία. Τέλος, ενημέρωσε ότι η επόμενη 14η ΜΔΕ θα διεξαχθεί στην Ελλάδα.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η γενική γραμματέας Τουρισμού Βίκυ Λοϊζου και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, οι οποίοι υπέγραψαν τις αντίστοιχες σχετικές συμφωνίες.

Το Πρωτόκολλο συνεργασίας και οι συμφωνίες

Το πολυσέλιδο Πρωτόκολλο Συνεργασίας αφορά τους τομείς: Ενέργειας και τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων της κλιματικής πολιτικής, πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού, της υγείας, της επενδυτικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Επιπλέον, υπογράφηκαν 4 επιμέρους συμφωνίες διμερούς συνεργασίας:

- στο πεδίο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων ισχύος πεταβάτ και εξαβάτ μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και από την αναπληρώτρια υπουργό Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσίας Ναταλία Μποτσάροβα.

- του Κοινού Προγράμματος Δράσης μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Ρωσική Ομοσπονδία), για την περίοδο 2022-2024, στον τομέα του Τουρισμού.

- του Μνημονίου Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία στον Τομέα της Φορολογικής Διοίκησης μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΑΑΔΕ) και της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας (Ρωσική Ομοσπονδία),

- του Πρωτοκόλλου περί της Τροποποίησης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών για την αποτροπή περιστατικών στη θάλασσα, πέραν των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, από 10 Απριλίου 1991. Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φομίν.

Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την υπογραφή συμφωνιών και σε μια σειρά από άλλους τομείς, μεταξύ άλλων και του Κοινού Προγράμματος Δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την περίοδο 2022-2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου