Μπερίσα: «Η μειονότητα ήταν διαρκώς στο στόχαστρο του καθεστώτος Χότζα»

Μπερίσα: «Η μειονότητα ήταν διαρκώς στο στόχαστρο του καθεστώτος Χότζα»

Ο Σαλί Μπερίσα καταρρίπτει τα μυθεύματα περί ευνοϊκής μεταχείρισης της ελληνικής μειονότητας από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων που διοργανώνει εδώ και αρκετό καιρό ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, με σκοπό να αναλάβει εκ νέου την προεδρία του κόμματος, Σαλί Μπερίσα, βρέθηκε και στην πόλη των Αγίων Σαράντα.

Εκτός από τις συνεχόμενες αναφορές του στο πρόσωπο του νυν πρόεδρου της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, ο Μπερίσα αναφέρθηκε και στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρονταν ο Χότζα και η πρώην Κρατική Ασφάλεια (SIGURIMI).

Ουσιαστικά ο Σαλί Μπερίσα παραδέχτηκε δημόσια και χωρίς υπεκφυγές πως το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία συμπεριφέροντας στους Έλληνες μειονοτικούς με τον πιο άγριο τρόπο. Έπειτα είπε πως ακολουθούσαν οι κάτοικοι στη Σκόδρα, οι Κοσοβάροι κ.α.

«Βρέθηκα μια φορά στην Κοσοβίτσα (Άνω Δρόπολη) με τον Σπύρο Ξέρρα (πρώην υπουργός Εργασίας επί Μπερίσα) και οι άνθρωποι μου είπαν απίστευτα πράγματα για το πως τους συμπεριφέρθηκα», ανέφερε σε ένα σημείο ο Μπερίσα.

Έπειτα πρόσθεσε το εξής:

«Ξέρετε τι τους έκανε αυτό; Ανύψωνε έναν από την μειονότητα και τους άλλους τους καταδίωκε με τον πιο άγριο τρόπο!»

Οι παραπάνω, πραγματικά, βαρυσήμαντες δηλώσεις, είτε αφορούν «προεκλογικά» λόγια του Μπερίσα, είτε όχι, αποτελούν κατάρριψη των μυθευμάτων για καλή μεταχείριση της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία από το καθεστώς του Χότζα και δίνονται ως απάντηση σε πολλά χείλη που κατά καιρούς αναφέρονται στις δήθεν ευνοϊκές συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι Έλληνες εκείνη την εποχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου