Η Χιμάρα του 1675 μέσα από τη ματιά του Γάλλου ιατρού και αρχαιολόγου Ζακόμπ Σπον

Η Χιμάρα του 1675 μέσα από τη ματιά του Γάλλου ιατρού και αρχαιολόγου Ζακόμπ Σπον

Ο Ζακόμπ Σπον (Jacob Spon) (1647-1685) υπήρξε Γάλλος ιατρός και πρωτοπόρος αρχαιολόγος και ένας από τους πρώτους που μελέτησε τα ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία.

Σύμφωνα με σχετική αναφορά στο οδοιπορικό του στα παράλια της Χιμάρας κατά το 1675 από την Χιμάρα ξεκινάει η Ελλάδα.

Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα αναφορά του, συνοδευόμενη από φωτογραφικά πλάνα των Δρυμάδων της Χιμάρας, τραβηγμένα κατά το 1940 από τον Ιταλό Giuseppe Massani.

«Κοντά στο Σάσωνα μπορούσαμε να δούμε τα Ακροκεραύνια Όρη που σήμερα ονομάζονται βουνά της Χίμαιρας (Χιμάρα). Κατά μήκος της εξωτερικής ακτής, κατοικούνται από πέντε ή έξι χωριά που αντιστέκονται στους Τούρκους και αρνούνται να πληρώσουν χαράτσι, τον κύριο φόρο.

Το κυριότερο από αυτά τα χωριά είναι η Χιμάρα, που βρίσκεται σε ένα βραχώδες ακρωτήρι, στο οποίο όλος ο πληθυσμός μπορεί να αποσυρθεί σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, εάν κάποιος ήθελε να τους επιτεθεί από τη θάλασσα, θα μπορούσε να αποσυρθεί στα βουνά του που είναι ουσιαστικά απρόσιτα και θα μπορούσε να πάρει τα κοπάδια του μαζί του. Εάν επρόκειτο να επιτεθούν από τη στεριά, υπάρχουν περάσματα που είναι τόσο στενά που θα μπορούσαν να διώξουν έναν στρατό χτυπώντας τον με πέτρες.

Κάνουν καλούς στρατιώτες και ακολουθούν την Ελληνική πίστη, και όπως οι Μανιάτες, είναι πολύ καλοί στη λεηλασία. Προέρχονται από τους Μακεδόνες, όπως οι Μανιάτες προέρχονται από τους Λακεδαιμόνιους, δύο εξίσου πολεμικούς λαούς. Έχουν ένα καλό λιμάνι που λέγεται Πάνορμος αλλά λίγα πλοία τολμούν να σταματήσουν εκεί, γιατί λέγεται ότι πουλάνε μουσουλμάνους στους χριστιανούς και χριστιανούς στους μουσουλμάνους.

Όσον αφορά τη θρησκεία τους, είναι υπήκοοι της Μητρόπολης των Ιωαννίνων, η οποία είναι μια μεγάλη πόλη δύο ημέρες μακριά.

Από εδώ αρχίσαμε να μπαίνουμε στην Ελλάδα, η οποία μας έδωσε τόση ευχαρίστηση που είχε δώσει κάποτε στον Αινεία πόνο όταν πέρασε από αυτήν την περιοχή, καθώς θεωρούσε τους Έλληνες καταστροφείς της χώρας του».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου