1941-2021: 80 χρόνια από την Μάχη των Οχυρών (βιβλιοπαρουσίαση)

1941-2021: 80 χρόνια από την Μάχη των Οχυρών (βιβλιοπαρουσίαση)

Περισσότερες από 150 ασπρόμαυρες φωτογραφίες – ντοκουμέντα από την Μάχη των Οχυρών και τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Π.Π.,παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην επετειακή συλλεκτική έκδοση : «1941 – 2021 : 80 Χρόνια από τη Μάχη των οχυρών» της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση.

Πρόκειται για πολεμικά «ενθύμια»από την «Metaxas-Linie» (Γραμμή Μεταξά), όπως σημείωναν πίσω από τις φωτογραφίες Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην επίθεση κατά των βόρειων συνόρων της χώρας τον Απρίλιο του 1941 και προέρχονται από το αρχείο του συλλέκτη Βύρωνα Μήτου.

Η διάσπαση της «Γραμμής Μεταξά» δεν αποδείχτηκε τελικά υπόθεση λίγων ωρών, όπως αρχικά είχαν θεωρήσει οι επιτελείς του ναζιστικού καθεστώτος στο Βερολίνο,μετά το προηγούμενο της άλωσης της πανίσχυρής «Γραμμής Μαζινό» ένα χρόνο νωρίτερα. Οι γενναίοι Έλληνες μαχητές ανάγκασαν τους Γερμανούς επιτελείς να τροποποιήσουν το αρχικό τους σχέδιο, προκειμένου να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη -την τρίτη μέρα της επίθεσης- και αφού μπήκαν στην Ελλάδα απ' τη Γιουγκοσλαβία που είχε καταρρεύσει νωρίτερα.

Το φωτογραφικό υλικό της επετειακής έκδοσης, δεν αποτυπώνει μόνο τα γεγονότα κατά την χρονική περίοδο των εχθροπραξιών (6-10/4/1941), αλλά και όσων προηγήθηκαν της επίθεσης αλλά και ακολούθησαν μετά τη συνθηκολόγηση και την παράδοση όσων συγκροτημάτων δεν είχαν καταληφθεί από τους Γερμανούς.

Η επίσημη παρουσίαση του συλλεκτικού φωτογραφικού λευκώματος : «1941 – 2021 : 80 Χρόνια από τη Μάχη των Οχυρών» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 στις 19:00 στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας του Πολεμικού Μουσείο Αθηνών» (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2), παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστα Καραμανλή που προλογίζει την επετειακή έκδοση.H εκδήλωση τελεί Υπό την Αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, και πρώην Υφυπουργός, κ.Αναστάσιος Λιάσκος, ενώ για την έκδοση θα μιλήσουν οι:

Σταύρος Κουτρής, Ανγος ε.α. – Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.
Βύρωνας Μήτος – Συλλέκτης.
Γεώργιος Σούρλας, τέως Υπουργός – Πρόεδρος Ένωσης Τέκνων Συγγενών & Φίλων Πεσόντων Κατά το Έπος 1940-1941.
Σοφία Σωτηρίου : Δρ.Φιλολογίας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Συγγραφέας.
Θανάσης Χρήστου - Καθηγητής Σύγχρονης και Νεότερης Ιστορίας πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Ελένη Λαζάρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Έκθεση Φωτογραφίας από τη γερμανική επίθεση του 1941 στη «Γραμμή Μεταξά» (αρχεία Βύρωνα Μήτου και Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση) με την ευγενική χορηγία του ΟΜΙΛΟΥ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ θα υπάρξουν αναβιωτικά δρώμενα (ομάδες Khaki Depot και Kampfgruppe "Süden" Hellenic Reenactment Group).

Προσοχή : Είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης, μ' όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η έκδοση εντάσσεται στις δράσεις της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση στις Σέρρες, που στοχεύουν στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης αλλά και στην αναγκαιότητα διάσωσης των οχυρώσεων της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά», που αποτελούν κομμάτιτης νεότερης ιστορίας της χώρας.

Πληροφορίες : 6980138846, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / www.roupel.gr


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου