Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Η ουσιαστική συγχώρεση δίνει λύσεις»

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Η ουσιαστική συγχώρεση δίνει λύσεις»

Για μια ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στο χθεσινό του κήρυγμα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, επεσήμανε μέσα από το μήνυμά του την αναγκαιότητα της αληθινής συγχώρεσης!

Ακολουθεί το μήνυμα του Μακαριωτάτου:

«Η ζωή όλων μας έχει πολλά προβλήματα και πολλές δυσκολίες. Υπάρχει όμως κάτι το οποίο πολλές φορές μας πικραίνει και μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα. Η συμπεριφορά μερικών ανθρώπων οι οποίοι είναι εχθρικοί εναντίον μας. Πολλές φορές μιλούν περιφρονητικά, μας αδικούν ή ακόμη και μας βρίζουν.

Εάν αυτή την στιγμή αφήσουμε το μυαλό μας λίγο ελεύθερο να κινηθεί, όλοι θα θυμηθούμε τέτοιες περιπτώσεις. Η πιο συνηθισμένη αντιμετώπιση, είναι το παράπονο ή πολλές φορές μια διάθεση αντιεκδικήσεως. «Θα του δείξω εγώ!» Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις απλές σχέσεις τις οικογενειακές, τις κοινωνικές. Ατυχώς μπορεί να συμβεί και στις πιο δύσκολες σχέσεις, τις διακρατικές και διεκκλησιαστικές.

Το σημερινό Ευαγγέλιο έρχεται για να μας πει με σαφήνεια εκπληκτική, ότι αυτό είναι λάθος! Δεν ταιριάζει στους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθούν το Χριστό. Καμιά φορά όταν λέμε ότι «αυτό είναι αμαρτία», περνάει λίγο πιο εύκολα, αλλά «αυτό είναι λάθος», είναι πιο ισχυρό.

Δεν οδηγεί σε καμιά λύση και σε καμιά ειρήνη. Γι' αυτό αδερφοί μου θα πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουμε αυτό το μήνυμα του Ευαγγελίου που όμορφα προηγουμένως ακούσαμε να αναλύεται στο κήρυγμα.

Το μόνο σοφό και αληθινό που δίνει λύσεις, είναι η συγχώρεση. Και όχι η εξωτερική και τυπική, αλλά η ουσιαστική που μεταμορφώνεται τελικά σε αγάπη και σε καλοσύνη.

Από την μελέτη των διαφόρων θρησκευτικών συστημάτων που έχουν επηρεάσει την ανθρωπότητα, η βεβαιότητά μου είναι ότι αυτό είναι το πιο επαναστατικό και καθοριστικό μήνυμα του χριστιανισμού.

Χριστιανός που δεν μπορεί να συγχωρήσει, δεν είναι χριστιανός! Και αυτό είναι βεβαίως το πρώτο βήμα για τα επόμενα τα οποία ακούσαμε σήμερα. Όχι απλή τυπική λησμονιά και συγγνώμη, αλλά αληθινή καλοσύνη και αγάπη.

Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι ζούμε στα σύννεφα. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αυτή όμως η δύσκολη υπόθεση είναι καθοριστική για να έχουμε την ειρήνη στην καρδιά μας. Για να έχουμε την ευλογία του Θεού. Για να είμαστε όπως Εκείνος οικτίρμονες. Δεν υπάρχουν ημίμετρα σε αυτό.

Ας ικετεύσουμε λοιπόν τον Κύριό μας να μας δώσει δύναμη. Να ελευθερωθούμε από τα παράπονα, από τις πικρίες, από τις αδικίες και τις ύβρεις που έχουμε δεχθεί. Και ας ικετεύουμε τον Κύριό μας να συγχωρήσει και όλους αυτούς που θεληματικά ή αθέλητα έπεσαν σε αυτήν την παγίδα. Δεν είναι λεπτομέρειες αυτά τα πράγματα. Η ελευθερία από το μίσος είναι ό,τι πιο μεγάλο μπορεί να πετύχει κανείς στην ζωή του. Και αυτό μόνο με την χάρη και την δύναμη Εκείνου που μας δίδαξε αυτό το μάθημα είναι δυνατόν.

«Γίνεσθε ούν οικτίρμονες, καθώς και ο πατήρ υμών οικτίρμων εστί»

Αυτή η αληθινή ελευθερία και η ειρήνη!»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου