3ο Balkan Forum - Περιφερειακή συνεργασία κατά του Covid-19

3ο Balkan Forum - Περιφερειακή συνεργασία κατά του Covid-19

Την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19 σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και την προσήλωσή τους τόσο στην υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υπογράμμισαν εκπρόσωποι χωρών και κυβερνήσεων της περιοχής, σε βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους, που προβλήθηκαν στο 3ο Balkan Forum, με θέμα «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στην μετά-covid εποχή», που διεξάγεται σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη.

«Απαιτείται μια ορθολογική, χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματική περιφερειακή συνεργασία που θα βοηθήσει για να βρούμε λύσεις στον σοβαρό αντίκτυπο της Covid-19», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ρούμεν Αλεξάντροφ (Rumen Alexandrov), υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η παρούσα κρίση αποτελεί παράλληλα και «μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός πιο ισότιμου και βιώσιμου κόσμου». Η περιφερειακή συνεργασία έχει αποκτήσει νέα σημασία στο πλαίσιο των κοινών μας προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ο Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «μόνο με κοινές προσπάθειες θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».

«Τα μαθήματα που πήραμε από την Covid-19 έδειξαν πώς πρέπει να εργαζόμαστε από κοινού και σε άλλα σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Γιόσιπ Μπρκιτς (Josip Brkic) κι εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν πιο γρήγορα οι συνέπειες της πανδημίας απ' ό,τι αυτές της οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τις χώρες της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προσπάθεια που γίνεται για την επίτευξη των στόχων που αυτή θέτει, επισημαίνοντας τις δυσκολίες στην παρούσα συγκυρία αλλά κι αυτές που υπήρχαν ακόμη και πριν από την πανδημία. Υπογράμμισε, παράλληλα, την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει επιστροφή σε μια δυναμική πορεία για την υλοποίηση της φιλόδοξης αυτής ατζέντας.

Στις προτεραιότητες της σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας, Δρ. Στάνισλαβ Ράστσαν (Stanislav Rascan). «Η Σλοβενία έχει πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και στηρίζει σθεναρά την πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράστσαν. «Η βιώσιμη ανάπτυξη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή είναι ζωτικής σημασίας και προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ», τόνισε και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η Λιουμπλιάνα προσβλέπει στην εξασφάλιση μιας ευρωπαϊκής προοπτικής για τις χώρες της περιοχής στη σύνοδο ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, που πρόκειται να διοργανώσει τον ερχόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι η Σλοβενία στηρίζει την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας και για τις άλλες χώρες της περιοχής.

Στον θετικό αντίκτυπο των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν σε περιφερειακό επίπεδο στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας αναφέρθηκε, από την πλευρά της η πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα, Λουέλα Χαϊνταράγκα (Lulela Hajdaraga), χαιρετίζοντας παράλληλα, όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές την ελληνική Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process - SEECP). Ο ρόλος της SEECP παραμένει σημαντικός σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό της περιοχής, τόνισε η κ. Χαϊνταράγκα, ενώ αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπογράμμισε ότι «η περιοχή ακολουθεί το σωστό μονοπάτι στην επίτευξη των στάνταρτ της ΕΕ».

«Η Βόρεια Μακεδονία στηρίζει σθεναρά τις προτεραιότητες της (ελληνικής) προεδρίας της SEECP», είπε ο πρέσβης Ιγκόρ Πόποφ (Igor Popov), επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής και Δημόσιας Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κι ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για το όραμα και τη θετική της ενέργεια για τη διατήρηση κι ενίσχυση του πνεύματος της περιφερειακής συνεργασίας. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για συνεργασία για την επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που είναι ζωτικής σημασίας για τις κοινωνίες και οικονομίες των χωρών της περιοχής.

Την εκτίμηση ότι απαιτείται «συνεργασία για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων» προς όφελος όλης της περιοχής αλλά και την υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, διατύπωσε -μεταξύ άλλων- η πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα Άνα Βουκαντίνοβιτς (Ana Vukadinovic), στο δικό της μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο 3ο Balkan Forum, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, η Αντρέγια Μετέλκο Ζγκόμπιτς (Andreja Metelko-Zgombic), Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, υπογράμμισε ότι «οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης είναι εφικτό να επιτευχθούν μέσω της περιφερειακής συνεργασίας». Σημείωσε ακόμη πως η Κροατία στηρίζει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην «ευρωπαϊκή οικογένεια»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου