Για τον διωγμό των Ελλήνων στην Τουρκία και την πανδημία μίλησε σε συνέντευξή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Για τον διωγμό των Ελλήνων στην Τουρκία και την πανδημία μίλησε σε συνέντευξή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Αποκλειστική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ρομπόπουλο παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις διώξεις και τους διωγμούς που υπέστησαν και υπόκεινται ακόμα οι Έλληνες στην Τουρκία, έκανε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί «άνευ επιφυλάξεως», παρουσίασε και το μουσείο του στην γενέτειρά του, την Ίμβρο, μίλησε για το μέλλον της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ αλλά και για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η Κλιματική Κρίση.

Ακόμη αναφέρθηκε στο μεγάλο πλήγμα που προκάλεσε η αναστολή της λειτουργίας των ομογενειακών σχολείων στην Ίμβρο, αλλά και στις διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες εκεί.

«Όταν ήμουν μαθητής στο δημοτικό και στην Κεντρική Σχολή, ακόμα ήταν καλές οι συνθήκες διαβίωσης των Ιμβρίων. Η Κεντρική Σχολή που προσέφερε πολλά στην παιδεία των Ιμβρίων λειτούργησε μόνον 12 χρόνια, από το 1952 έως το 1964, που μας την έκλεισαν. Τότε άρχισαν τα πέτρινα χρόνια, στην δεκαετία του 1960.

Και το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν η αναστολή της λειτουργίας των ομογενειακών σχολείων τόσο της Κεντρικής Σχολής όσο και των δημοτικών σχολείων στα χωριά της Ίμβρου. Επίσης έγιναν απαλλοτριώσεις των γαιών μας.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ίμβριοι ασχολούνταν με γεωργία και κτηνοτροφία, χωρίς να έχουν την γη τους, δεν μπορούσαν να επιβιώσουν. Και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος του εκπατρισμού των Ιμβρίων», είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης αναφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές στην Ίμβρο, τις οποίος έχτισε εκεί το τουρκικό κράτος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χτίστηκαν επί γης που αφαιρέθηκε βιαίως από γη Ρωμιών. Υπήρχε υποτυπώδες αντίτιμο, αλλά ήταν ευτελές το ποσόν. Πολλοί συμπατριώτες μου καλά έκαναν και δεν πήγαν να το εισπράξουν.

Έτσι διατηρήθηκε στη μνήμη όλων μας εδώ ότι μας αφαιρέθηκαν βιαίως, αυθαιρέτως και αδίκως αυτά που μας ανήκουν. Κανονικά θα έπρεπε τα κτήματα που μας αφαιρέθηκαν, να αποδοθούν στους παλαιούς ιδιοκτήτες ή τους κληρονόμους τους».

Ακόμη ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε «ευλογία Θεού» την επαναλειτουργεία των σχολείων της Ίμβρου Εύα από μισό αιώνα σιωπή.

«Υπάρχει μια αναγέννηση, μια ζωντάνια. Επαναπατρίστηκαν μερικές οικογένειες Ιμβρίων», δήλωσε.

«Αφήνω κατά μέρος την ιδιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου και ξανά γίνομαι Ίμβριος. Ξανά γίνομαι το παιδί των Αγίων Θεοδώρων. Στο σπίτι μου νιώθω ότι είμαι ο μικρός Δημήτρης που έπαιζε με τα αδέρφια και τους φίλους του. Αισθάνομαι ότι δεν πέρασαν πολλά χρόνια. Εξήντα χρόνια ιεροσύνης, 81 ζωής».

Τέλος ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό κατά του Covid-19 λέγοντας: «Να εμβολιαστούν όλοι άνευ επιφυλάξεως»

«Είναι τελείως παράλογο και άδικο να φοβούνται κάποιοι να κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχει καμία εύλογη δικαιολογία. Κάνω και πάλι έκκληση να εμβολιαστούν όλοι άνευ επιφυλάξεως. Για να αποφύγουν ενδεχομένως σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι θα τους οδηγήσουν στον θάνατο», σημείωσε

«Εμείς ως εκκλησία, ως θρησκεία, ως Οικουμενικό Πατριαρχείο ειδικότερα, σεβόμαστε την επιστήμη, τους εκπροσώπους της επιστήμης, τα ευρήματα και τις ανακαλύψεις της επιστήμης και συμμορφώνουμε τη ζωή μας προς αυτά», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους αρνητές της πανδημίας και τους αντιεμβολιαστές, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι «δεν σκέπτονται σωστά και δεν σκέπτονται λογικά και αδικούν και τον εαυτό τους και συνανθρώπους του. Διότι μπορεί να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στους συνανθρώπους τους χωρίς να το καταλάβουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου