Προβλήματα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σχετικά με ανακοίνωση για διενέργεια εκλογών

Προβλήματα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σχετικά με ανακοίνωση για διενέργεια εκλογών

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, νέους τριγμούς στις τάξεις της Εφορευτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης προκάλεσε η ανακοίνωση που εστάλη στα ΜΜΕ και προανήγγειλε την διενέργεια εκλογών στις 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Η ανακοίνωση αυτή, η οποία κυκλοφόρησε επικυρωμένη από τα ονόματα των Δημήτρη Α. Γωνιά (προέδρου), Αναστασίου Καραγκούνη (γραμματέα) και των μελών Γιώργου Χρυσομαλλίδη, Γιάννη Καραπετρίδη και Γρηγόρη Δημητρουλάκου, αναφέρει ότι η σχετική απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεδρίασης «των Μεικτών Επιτροπών Εφορευτικής Εξελεγκτικής Επιτροπής Ελέγχου Οικονομικών την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 εις τα γραφεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης»...

Παρ' όλα αυτά, οι αντιδράσεις και η αμφισβήτηση επήλθαν λίγη ώρα μετά την κυκλοφορία της ανακοίνωσης στα ΜΜΕ, όταν ο πρόεδρος, Δημήτρης Α. Γωνιάς, δήλωσε «άγνοια» για την σύνταξη και το περιεχόμενό της. Παράλληλα, είχε προηγηθεί και η επιστολή του δικηγόρου Ουίλιαμ Μπερντ (William Bird III) (σ.σ. αναλυτικότερα στο παρακείμενο ρεπορτάζ) που προειδοποιούσε τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε σκέψη διεξαγωγής εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Με σεβασμό σε συγκεκριμένα μέλη της 'Εφορευτικής Επιτροπής' που καλούν για εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2021, σας παρακαλώ να έχετε υπόψη σας πως, εκτός από την αντικαταστατική 'εκλογή' σας, όπως εσείς έχετε αποκαλέσει, οι πελάτες μου ισχυρίζονται ότι εκκρεμούν σοβαρά θέματα με το οικονομικό και το μητρώο μελών στην Ομοσπονδία, τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν πλήρως και να διαλευκανθούν, πριν από οποιεσδήποτε γενικές εκλογές», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα στην επιστολή του κ. Μπερντ.

Αργά το απόγευμα, ο κ. Γωνιάς εξέδωσε μια προσωπική ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι «ουδέποτε υπήρξε απόφαση της Επιτροπής για τη διεξαγωγή εκλογών την 19η Σεπτεμβρίου 2021 στο Σταθάκειο Κέντρο».

«Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση ή μη του οικονομικού ελέγχου, πράγμα που αντίκειται στο Καταστατικό. Κανένας όμως δεν έκανε πρόταση που να τεθεί σε ψηφοφορία και να γραφτεί στα Πρακτικά και κανείς δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί το όνομά μου, ούτε το επίσημο επιστολόχαρτο της Ομοσπονδίας για άκυρες, παράνομες και αντικαταστατικές ενέργειες. Πόσο μάλλον μετά την κοινοποίηση σχετικού νομικού εγγράφου από το δικηγόρο κ. Ουίλιαμ Μπερντ με χθεσινή ημερομηνία (28/7/21)», αναφέρει η δήλωση του κ. Γωνιά.

«Αλλα μας έλεγε ο Γωνιάς»

Η αντίδραση αυτή του Δημητρίου Α. Γωνιά προκάλεσε έκπληξη σε άλλα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, που υποστήριξαν πως, επί της ουσίας, έκανε μια απροειδοποίητη στροφή 180 μοιρών.

«Η Επιτροπή μας ψήφισε ομόφωνα δυο φορές. Μια φορά μόνοι μας και μια παρουσία της Επιτροπής Διαφάνειας. Ολοι μαζί ψηφίσαμε ομόφωνα. Τώρα, γιατί ο κ. Γωνιάς δεν το παραδέχεται, δεν μπορώ να καταλάβω, αν και μας το έχει κάνει άλλη μια φορά. Θα χαρούμε να τον ξαναδούμε και -όπως λέει κι αυτός-να βάλει το χέρι στην καρδιά, να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας πει την αλήθεια, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο γραμματέας, Αναστάσιος Καραγκούνης, ενώ ο Γρηγόρης Δημητρουλάκος, εμφανώς εκνευρισμένος, παρενέβη με ανάλογο ύφος.

«Αν έχει τα κότσια, να μας κοιτάξει στα μάτια και να πει την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο «Ε.Κ.» επικοινώνησε εκ νέου με τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος διευκρίνισε πως αρχικά ήταν θετικός για εκλογές στις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά εν τέλει προβληματίστηκε, τόσο από την έως τώρα εικόνα της Εξελεγκτικής Επιτροπής, όσο και λόγω της επιστολής του Ουίλιαμ Μπερντ.

«Είχα όντως προφορικά συναινέσει για εκλογές στις 19 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να αποφασίσουμε επίσημα. Ελαβα μετά το γράμμα από τον κ. Μπερντ και ζήτησα τη γνώμη νομικού ο οποίος μου είπε ότι θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Η γραπτή ανακοίνωση για τις εκλογές έφυγε προς τα ΜΜΕ χωρίς να το γνωρίζω», είπε ο κ. Γωνιάς, ξεκαθαρίζοντας πως, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την Εφορευτική Επιτροπή.

«Εγώ δεν παραιτούμαι. Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί η οικονομική διαφάνεια και να ξεκαθαρίσει το Μητρώο Συλλόγων. Αυτό που διαβλέπω είναι πως κάποιοι κύριοι πιέζουν άμεσα για εκλογές είτε για να καλύψουν πράγματα είτε για να συνεχίσουν να ελέγχουν την Ομοσπονδία για δικούς τους σκοπούς».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου