Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κινσάσας, Νικηφόρος που προσέφερε πολλά και στους Βορειοηπειρώτες

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κινσάσας, Νικηφόρος που προσέφερε πολλά και στους Βορειοηπειρώτες

Έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Νικηφόρος. Ήταν ο πρώτος Σχολάρχης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου.

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 72 ετών ο Μητροπολίτης Κινσάσας (Κεντρικής Αφρικής) κυρός Νικηφόρος, ο οποίος νοσηλευόταν από κορωνοϊό.

Ο Μακαριστός Νικηφόρος (κατά κόσμον Γεώργιος Κωνσταντίνου), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ως μοναχός στο Άγιο Όρος, είχε πνευματικό πατέρα τον καταγόμενο από τη Δρόβιανη της Βορείου Ηπείρου π. Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη. Με παρότρυνση του Γέροντα του, έσπευσε να συμπαρασταθεί στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου. Βοήθησε στην οργάνωση του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου (1998) και διατέλεσε για αρκετά χρόνια διευθυντής του, ενώ δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τα δύο χωριά καταγωγής του πνευματικού του πατέρα, τη Δρόβιανη και τη Δίβρη.

Ήταν ένας χαρισματικός κληρικός που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους πιστούς της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.

Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος, δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Ακόλουθεί το πλούσιο βιογραφικό του:

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσα, Yπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Ισημερίας κυρός Νικηφόρος εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη το έτος 1949.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πρακτικό Λύκειο Θεσσαλονίκης εφοίτησε στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Θεσσαλονίκης (1967-1969).

Το έτος 1975 απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1999 ανηγορεύθη διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της ιδίας Σχολής.

Το 1971 εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων. Την 22α Αυγούστου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1977 εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος, διωρισθείς καθηγητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και εν συνεχεία αναπληρωτής Σχολάρχου, το δε 1988, κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους ωρίσθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σχολάρχης.

Το 1978 εχειροτονήθη πρεσβύτερος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομο, προχειρίσθη δε Αρχιμανδρίτης από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιερισσού και Αγίου Όρους κ.Νικόδημο.

Τὸ 1997 παρητήθη από την σχολαρχία της Αθωνιάδος και κατόπιν προσκλήσεως του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ανέλαβε την οργάνωση του πρώτου Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Αργυρόκαστρο.

Από το έτος 2006 μετέχει στην διοίκηση του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», όπου και διδάσκει.

Συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες, ενώ έλαβε μέρος σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την 7η Οκτωβρίου 2010, τη προτάσει της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β', εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου