Γερμανία: Ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ μέσω της Σερβίας

Γερμανία: Ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ μέσω της Σερβίας

Στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία προχώρα σε διεύρυνση της συζήτησης, συμπεριλαμβάνοντας και το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τη Γερμανία η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου εξαρτάται από τον διάλογο που θα κάνει με τη Σερβία.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι, επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας ότι η ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ περνά μέσα από τον διάλογο με τη Σερβία.

"Είναι βασική προτεραιότητα για τη Γερμανία να παρέχει προοπτική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο διάλογος κανονικοποίησης με τη μεσολάβηση της ΕΕ με τη Σερβία παραμένει το κλειδί για αυτόν τον επίλογο", ανέφερε ο Μάας από στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συζήτηση παραγωγική με μια ανάρτησή του στο Twitter.

"Η Γερμανία είναι βασικό μέλος της ΕΕ και συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα για τα δημοκρατικά Δυτικά Βαλκάνια, δεσμευμένα για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ", έγραψε ο Κούρτι.

Ομοίως, ο Πρωθυπουργός Κούρτι και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς πραγματοποίησαν συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ θέλει να ωθήσει την κυβέρνηση του Κοσόβου να συνεχίσει τον διάλογο με τη Σερβία, ενώ η τελευταία δήλωσε ότι το ζήτημα δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Κοσσυφοπέδιο σε περιόδους πανδημίας.

Ο Κουρτί δήλωσε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει μέτρα για να καταθέσει αγωγή γενοκτονίας εναντίον της Σερβίας, ένα βήμα που περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου