Διερεύνηση των εκλογικών παρατυπιών στην Αλβανία ζητάει η ΕΕ

Διερεύνηση των εκλογικών παρατυπιών στην Αλβανία ζητάει η ΕΕ

Οι εκλογές της 25ης Απριλίου και οι παρατυπίες που καταγγέλλει η αντιπολίτευση στην Αλβανία, φαίνεται πως έχουν ανησυχήσει όλους τους διεθνείς. Αν και οι ΗΠΑ με την ΕΕ έδωσαν και επισήμως τα συγχαρητήριά τους στο Ράμα για την τρίτη θητεία του, ωστόσο μετά από αυτό έντονη είναι η φράση: "Διερευνήστε τις παρατυπίες (εγκλήματα) των εκλογών".

Οι δηλώσεις των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Τίρανα έγιναν χθες σαφώς και επίσημα από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέλι. Κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα για την παράδοση των εμβολίων από την ΕΕ στην Αλβανία, ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ έδωσε ισχυρά μηνύματα για τις εκλογές της 25 Απριλίου.

Παράλληλα με τον Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο Βαρχέλι είπε ότι η ΕΕ αναμένει να αντιμετωπίσει όλες τις καταγγελίες σχετικά με τη διαδικασία της 25ης Απριλίου από τα όργανα δικαιοσύνης.

Το μήνυμα του αξιωματούχου της ΕΕ δεν αφορά μόνο τον Έντι Ράμα και την κυβέρνηση, αλλά και τα νέα θεσμικά όργανα από τα οποία αναμένεται να αποδειχτεί εάν είναι πραγματικά ανεξάρτητα.

Η επανεξέταση των καταγγελιών για τις εκλογές από το δικαστικό σώμα θα καθορίσει την τύχη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΕΕ.

"Θέλουμε να δούμε όλες τις παρατυπίες που θα εξεταστούν, ακόμη και την πιθανή εξαγορά ψήφων, να ακολουθούνται από όλες τις δικαστικές αρχές. Μετά από αυτήν τη διαδικασία θα χρειαστούμε τα τελικά αποτελέσματα. Χωρίς ένα πλήρες κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσουμε το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας καταγγελιών, εάν η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο", δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη εκλογική έκθεση του ΟΑΣΕ είναι μία από τις πιο κρίσιμες που έχει κάνει ποτέ για την εκλογική διαδικασία στην Αλβανία, με εξαίρεση το 1996. Το έγγραφο αναφέρεται στην εξαγορά ψήφων, στην πίεση των ψηφοφόρων, στην κατάχρηση της διοίκησης και, για πρώτη φορά, ανέφερε σαφώς ότι στην Αλβανία δεν υπάρχουν διακριτικά όρια μεταξύ του κόμματος και του κράτους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ενσωμάτωσης έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία πάνω από 200 ποινικές κατηγορίες εναντίον αξιωματούχων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των υπουργών και ακόμη και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα που αφορούν εκλογικά εγκλήματα

Μέχρι σήμερα, ούτε η Εισαγγελία ούτε και οι εισαγγελείς της έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, δείχνοντας όχι μόνο αμέλεια αλλά και επιτρέποντας στην κυβέρνηση να κρύψει μέρος της εκλογικής "σφαγής" που πραγματοποιήθηκε.

Το αίτημα του αξιωματούχου της ΕΕ για ταχεία διερεύνηση της εκλογικής διαδικασίας δείχνει ότι ακόμη και οι διεθνείς που έχουν επενδύσει στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης βλέπουν ότι το έργο τους, μέχρι στιγμής, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το μήνυμα των διεθνών αφορά επίσης τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο. Ο όρος «πλήρες κοινοβούλιο» απαιτεί από την αντιπολίτευση να εισέλθει στα θεσμικά όργανα.

Όμως, η ένταξη της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο δεν πρέπει να είναι το μόνο καθήκον της. Όταν οι ίδιοι οι διεθνείς αναγνωρίζουν τα εκλογικά εγκλήματα της κυβέρνησης, είναι καθήκον της αντιπολίτευσης όχι μόνο να καταγγείλει αυτά τα εγκλήματα, αλλά και να δεσμεύει όλους τους πόρους της, συμπεριλαμβανομένων των διαμαρτυριών, για να αποκαλύψει την εκλογική φάρσα αυτής της πλειοψηφίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου