Από οικιακή βοηθός στην Αθήνα, πρωταγωνίστρια στην πολιτική της Αλβανίας

Από οικιακή βοηθός στην Αθήνα, πρωταγωνίστρια στην πολιτική της Αλβανίας

Η Belinda Balluku ήταν ένα που τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησε στις βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας που πραγματοποιήθηκαν πριν από μία εβδομάδα (25 Απριλίου) καθώς ήταν η γυναίκα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς σε όλη τη χώρα.

Το επίθετο Balluku λέει πολλά για τους Αλβανούς. Ο παππούς της 48χρονης υπουργού του Ράμα Belinda Balluku, ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του δικτάτορα Enver Hoxha, είχε διατελέσει μάλιστα αντιπρόεδρος της δικτατορικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας. Το 1974 ο «Πατακός» της Αλβανίας Beqir Balluku καταδικάστηκε σε θάνατο. Είχε χαρακτηριστεί μάλιστα από τον δικτάτορα ως ο μεγαλύτερος εχθρός της κομουνιστικής Αλβανίας. Ο Χότζα είχε κάνει το ίδιο με πολλούς συνεργάτες του αλλά οι περιπτώσεις των Mehmet Shehu, Beqir Balluku και Kadri Hasbiu ήταν αυτές που άφησαν εποχή στην 50χρονη δικτατορία. Την περίοδο 1974-1991, η σύζυγος και τα παιδιά του Balluku, σέρνονταν ως εξόριστοι σε διάφορα χωριά της Αλβανίας.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, αρχές της δεκαετίας του 90', η οικογένεια της 18χρονης τότε Belinda, όπως πολλές άλλες αλβανικές οικογένειες μετανάστευσαν στην Ελλάδα. Η ίδια στο βιογραφικό της αναφέρει πως τα πρώτα χρόνια εργαζόταν σε διάφορες δουλειές στην Αθήνα όπως όλοι οι μετανάστες ενώ στη συνέχεια σπούδασε, χωρίς να αναφέρει ούτε που εργάζονταν ούτε τι σπούδασε.

Το 1999 η Belinda Balluku επαναπατρίζεται στα Τίρανα, ως συνεργάτης του ισχυρού άνδρα της Cosmote Στέφανου Οκταπόδα, ο οποίος είχε αναλάβει να στήσει και να διευθύνει την πρώτη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία την AMC (Θυγατρική της Cosmote).

Από 2004 μέχρι σήμερα η Balluku γίνεται από τους πιο κοντινούς συνεργάτες του Έντι Ράμα, τόσο όταν διοικούσε το Δήμο Τιράνων την περίοδο 2004-2011, όσο και στην κυβέρνηση του 2013-2021. Τον Ιανουάριο του 2019, ο Ράμα της εμπιστεύτηκε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία, το Υποδομών και Ενέργειας, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με άλλα αλβανικά δημοσιεύματα που αντιπολιτεύονται την υπουργό, και κατ επέκταση την κυβέρνηση Ράμα, η Balluku μέχρι τη στιγμή που επέστρεψε στα Τίρανα, εργαζόταν ως οικιακή βοηθός σε φιλική οικογένεια του Οκταπόδα και δεν διαθέτει κανένα πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την αναρρίχηση της στην πολιτική, κάποιοι την χρεώνουν στο γάμο της με ένα από τους πιο προβεβλημένους δημοσιογράφους της Αλβανίας τον Sokol Balla (2004) με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά και σήμερα είναι σε διάσταση.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η ίδια αρνείται πεισματικά να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον παππού της, ίσως γιατί και ο ίδιος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εγκληματιών της δικτατορίας, για αποφάσεις που είχε λάβει, πριν τον εκτελέσουν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου