Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου στην Τουρκία

Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου στην Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Çavuşoğlu, ανακοίνωσε τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Muhtar Tileuberdi.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσωπικός φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2003, θα έρθει στην Τουρκία στις 14 Απριλίου», δήλωσε ο Mevlut Çavuşoğlu.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, είπε ότι μετά από πέντε χρόνια και μετά τον 61ο γύρο που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, υπήρξε πολύ θετική ατμόσφαιρα.

«Όπως γνωρίζετε, μετά από 5 χρόνια, πραγματοποιήσαμε τις 61ες 'συμβουλευτικές συνομιλίες', παλαιότερα γνωστές ως 'διερευνητικές', στην Τουρκία. Πραγματοποιήθηκαν σε μία πολύ θετική διάθεση. Eξετάστηκε τι συζητήθηκε σε προηγούμενες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια αυτής της 20ετούς διαδικασίας, και ποιες ιδέες προέκυψαν. Φυσικά, μοιράστηκαν και ανταλλάχθηκαν σκέψεις για το μέλλον. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ζητήματα στο Αιγαίο, ειδικά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Εννοώ, υπάρχουν πράγματα επί των οποίων δεν συμφωνούμε. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί κατά το παρελθόν σε αυτές τις συναντήσεις. Ομοίως, αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση στην Αθήνα. Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του μηχανισμού, όπως γνωρίζετε, ήταν να αποφασίσουμε από κοινού πώς θα επιλύσουμε αυτά τα υπάρχοντα προβλήματα, τις διαφωνίες. Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση. Αυτές οι εναλλασσόμενες συναντήσεις θα συνεχιστούν την προσεχή περίοδο. Θα φιλοξενήσουμε εκ νέου την επόμενη συνάντηση» σημείωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Και πάλι, μεταξύ ημών και της Ελλάδας, υπάρχει ένας μηχανισμός για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν χθες. Σήμερα διεξάγονται πολιτικές διαβουλεύσεις. Φυσικά, οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο αποτελούν έναν ευρύτερο μηχανισμό διαβουλεύσεων. Όλα τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών αξιολογούνται εδώ. Η Τουρκία έχει καταδείξει με σαφήνεια τη θέση της στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Όμως, εξαρχής λέμε 'ισότιμος διαμοιρασμός' στην Ανατολική Μεσόγειο. Το λέμε εδώ και 20 χρόνια, όχι μόνο χθες ή σήμερα».

«Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρός μας έθεσε προσωπικά την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας, συγκεκριμένες προτάσεις και προσφορές στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει υπάρξει σαφής απάντηση από αυτούς ακόμα. Κατά την προσεχή περίοδο, φυσικά, θα συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες με όλες τις χώρες καθώς και τις διμερείς συναντήσεις μας με την Ελλάδα» σημείωσε ο Mevlut Çavuşoğlu.

«Πριν από δύο χρόνια περίπου, ο Πρόεδρός μας και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανέθεσαν στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια και σε εμένα να συζητήσουμε όλες τις πτυχές των σχέσεών μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, λόγω των εντάσεων, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε μόνο μία ή δύο φορές. Τώρα θα διεξαγάγουμε συνομιλίες σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών την προσεχή περίοδο. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι προσωπικός φίλος μου από το 2003 από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θα έρθει στην Τουρκία στις 14 Απριλίου. Ως Υπουργοί Εξωτερικών, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα μεταξύ ημών ζητήματα στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, σε άλλη στιγμή, σε κατάλληλη στιγμή, θα επισκεφθώ κι εγώ την Ελλάδα και θα συνεχίσουμε αυτές τις αμοιβαίες επισκέψεις. Πιστεύουμε ότι είναι, επίσης, ωφέλιμο να γίνουν αυτές τις επαφές σε επίπεδο ηγετών. Όταν ο Νίκος Δένδιας φτάσει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του Προέδρου μας Erdoğan και του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο Mevlut Çavuşoğlu.

Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Δεκτή η πρόσκληση, εφόσον επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που διεξήχθησαν σήμερα στην Αθήνα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο Υπουργών στο προσεχές μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Sedat Onal, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Mevlut Cavusoglu να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου