Ο Μπουτάρης ξεστόμισε τον απαγορευμένο όρο «Βόρειος Ήπειρος»

Ο Μπουτάρης ξεστόμισε τον απαγορευμένο όρο «Βόρειος Ήπειρος»

Το τελευταίο βιβλίο του τέως Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αποτελεί μια αληθινή έκπληξη καθώς ο σύμφωνα με το περιεχόμενο του, θέλει να κλείσει τους λογαριασμούς του επί θεμάτων για τα οποία έλαβε θέσεις συχνά αμφιλεγόμενες προκαλώντας την μήνιν των συμπολιτών του. Αναφερόμαστε στα εθνικά θέματα και στα θέματα ταυτότητας.

Ως προς τα τα εθνικά θέματα, φαίνεται ότι ο κύριος Μπουτάρης νιώθει την ανάγκη να πει συγγνώμη με τον τρόπο του για τις προσβολές του. Στους Ποντίους αναφέρεται δύο φορές μέσα στο βιβλίο και δείχνει ότι το λάθος του το κουβαλά. Στην σελίδα 195 του «Εξήντα χρόνια τρύγος» ο κύριος Μπουτάρης αναφέρει: «Αυτό το θυμικό του Ποντιακού Ελληνισμού πλήγωσα -ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα– πάνω στον οίστρο μου να προωθήσω το άνοιγμα στους Τούρκους τουρίστες. Δίδοντας συνέντευξη σε μια αποστροφή του λόγου μου ξεστόμισα «I don't give a shıt τι έκανε ο Κεμάλ στην Μικρασία, φράση που προκάλεσε αποστροφή και πίκρα».

Λέει ο κύριος Μπουτάρης: «Μπορεί οι θρασύδειλοι που με ξυλοκόπησαν να δήλωσαν μετανιωμένοι στο δικαστήριο, αλλά οι αρχηγίσκοι συνεχίζουν το βιολί τους χωρίς καμία κύρωση, ο ένας τους μας εκπροσωπεί στην Βουλή των Ελλήνων! Που σημαίνει ότι κάποιοι ανάμεσα τους και Πόντιοι πιστεύουν εκείνον και απεχθάνονται εμένα. Εξακολουθώ να διακηρύττω ότι οι ξεριζωμένοι της Μικράς Ασίας και ειδικώς του Πόντου έδωσαν πνοή στην Μακεδονική Ήπειρο, με τα αμιγώς ποντιακά χωριά να αποτελούν στολίδια και να ξεχωρίζουν με διαφορά σε νοικοκυροσύνη και εργατικότητα. Τέλος, δηλώνω -μια και κάνω μείξεις στα κρασιά- ότι με το πάντρεμα Βλάχων και Ποντίων βγαίνει ένα από τα καλύτερα χαρμάνια, από το οποίο έχω αφήσει και εγώ ο ίδιος απογόνους»..

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει και μια αναφορά στους Βορειοηπειρώτες. Επτά και πλέον χρόνια μετά την συνέντευξη που έδωσε στο διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη κατά την διάρκεια της οποίας ζητούσε να μην χρησιμοποιείται ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» στα δελτία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης (εκπομπή ΕΡΤ, «Αλλη όψη», Μάρτιος 2013) ο τέως Δήμαρχος επανέρχεται στην εθνική ορολογία. Διαβάζουμε στην σελίδα 282: «Οι κάτοικοι της Αλβανίας έχουν ταλαιπωρηθεί, ειδικά οι ομογενείς Βορειοηπειρώτες που έχουν υποστεί πολλά από το καθεστώς του Χότζα και με το δίκιο τους παραμένουν εσωστρεφείς και δύσπιστοι».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου