Αιχμές του επικεφαλής της ΕΕ στα Τίρανα για την αντιευρωπαϊκή ρητορική του Ράμα

Αιχμές του επικεφαλής της ΕΕ στα Τίρανα για την αντιευρωπαϊκή ρητορική του Ράμα

Η αντιευρωπαϊκή ρητορική του Σοσιαλιστή Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, φαίνεται να ενοχλεί τη γραφειοκρατία της Κομισιόν της ΕΕ. Μερίδα του τύπου μάλιστα συνδέει χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής ΕΕ στα Τίρανα, πρέσβη Λουίτζι Σορέκα, ως προβληματισμό στις Βρυξέλλες για τα πρόσφατα παρεταίρω ανοίγματα του Έντι Ράμα και τον πιο στενό εναγκαλισμό του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετσέπ Ταϊπ Ερντοάν.

Με αφορμή το περυσινό σεισμό στην Αλβανία και την Πανδημία αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ο Αλβανός Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί γλώσσα αιχμηρή κατά της Ευρώπης. Κατηγορεί την ΕΕ ότι έχει ατζέντα που αντιμετωπίζει καχύποπτα τους Αλβανούς λόγω της μουσουλμανικής πλειοψηφίας, ότι κοροϊδεύει τους Κοσοβάρους στο θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, ότι έχει γραφειοκρατία και δισταγμούς στην ανταπόκριση στις υποσχέσεις για τις ζημιές και ότι επί το πλείστον στο θέμα με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, δημιουργεί λέσχη προνομιούχων. Μπορεί όντως η ΕΕ να έχει διάφορες πτυχές δυσλειτουργίας αλλά ο Ράμα τα χρησιμοποιεί αυτά προσχηματικά. Ο στόχος του είναι να καλλιργήσει ή συντηρήσει στους κόλπους της Αλβανικής κοινωνίας αμφιβολίες ως προς την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Καθίσταται στην ουσία προωθητής εναλλακτικής ατζέντας που εν προκειμένω είναι η Άγκυρα και η Τουρκία. Πολλές εξ άλλου απ' τις αντιευρωπαϊκές δηλώσεις του έχουν γίνει απ' την Άγκυρα όπως και κατά την τελευταία του επίσκεψη.

Είναι ο λόγος αυτός που οδήγησε τον Πρέσβη της ΕΕ Σορέκα να του υπενθυμίσει ορισμένες αλήθειες, που είναι αυτονόητες για νοήμονες αλλά που οδηγούν σε αγνωμοσύνη τον Αλβανό Πρωθυπουργό και που ίσως καταστήσουν αγνώμονες προς την ΕΕ και τους ίδιους του Αλβανούς πολίτες.

Μεταξύ άλλων και είναι σπουδαίας σημασίας ο Ευρωπαίος διπλωμάτης επισημαίνει στο Ράμα ότι δεν διαθέτει εθνικό σχέδιο εμβολιασμού και ότι πρέπει το συντομότερο να το καταρτίσει ούτως ώστε η Επιτροπή να μπορέσει να τον στηρίξει.

Ευρωπαϊκά ΜΜΕ (ειδικά στη Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ελλάδα) έχουν καιρό που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που ελλοχεύει ώστε ο Ράμα για λόγους μικροπολιτικής ή άλλων σεναρίων να επιφέρει ζημιές στον συνολικό σχεδιασμό της ΕΕ για την περιοχή.

Ορισμένα σημεία από τις δηλώσεις του Σορέκα σε Αλβανικά ΜΜΕ ακολουθούν:

«…Θα πρέπει να αρθρώνουμε δημόσιο λόγο θετικό για την ΕΕ. 90% των αλβανών πολιτών θέλουν να ενταχθούν κι ενωθούν στην ΕΕ και η ίδια η Ένωση το αναμένει κάτι τέτοιο. Γι αυτό και η πολιτική τάξη θα πρέπει να καταστήσει προτεραιότητα πρώτης τάξης αυτό το ζήτημα…".

"…Οφείλω να παραδεχτώ ότι εκπλαγήκαμε απ' την δήλωση που προέβη ο Πρωθυπουργός αρχές του έτους, ειδικά η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποτέ δεν υπήρξε πιο ξεκάθαρη απ' το 2020. Λίγες μέρες μετά έχουμε την πρώτη επέτειο της Διάσκεψης Δωρητών στις Βρυξέλλες, μετά τον τραγικό σεισμό του Νοεμβρίου 2019, όταν η ΕΕ προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών παραγόντων ώστε να διατεθούν στην Αλβανία πλέον του Δισεκατομμυρίου Ευρώ και άμεσα 115 εκατομμύρια Ευρώ απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τώρα μετά από ένα χρόνο, ήδη αποδίδουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο πεδίο, στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας.

Στη συνέχεια, έρχεται η βοήθεια της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Πανδημίας covid-19. Όλοι διαπίστωσαν την ποσότητα ιατρικού εξοπλισμού. Ο ίδιος εγώ έχω οργανώσει και παραβρεθεί 7 πράξεις δωρέας εξοπλισμού, που κατέστησαν δυνατό στους αλβανούς πολίτες να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή περίοδο. Μετά είναι το Οικονομικό Σχέδιο και των Επενδύσεων, με 9 Δισεκατομμύρια Ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Τη στιγμή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός, αλλιώτικα από άλλους εταίρους, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκλεισε την πόρτα στη συνδρομή σχετικά με τον εμβολιασμό, απεναντίας, διέθεσε άμεσα 70 εκατομμύρια Ευρώ που είναι διαθέσιμα για τα εκτός ΕΕ κράτη της περιοχής, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης. που της αναλογεί μεγάλο ποσό αυτού του κονδυλίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι κράτη μέλη της Ένωσης που θέλουν να το πράξουν να χρησιμοποιήσουν το κονδύλι ώστε να δωρίσουν ή διαθέσουν το εμβόλιο στην Αλβανία… ".

«… Χθες (Δευτέρα) η Αλβανία ξεκίνησε τους εμβολιασμούς, κι εμείς είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε τη δική μας βοήθεια στην Αλβανία. Συναντήθηκα ήδη με την Υπουργό Υγείας, και θα συναντήσω και τους Πρεσβευτές των Κρατών – Μελών, για να εργαστούμε από κοινού, για να σιγουρευτούμε ότι τις επόμενες εβδομάδες το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για τους αλβανούς πολίτες. Ωστόσο όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Αλβανία οφείλει να ετοιμάσει το σχέδιο εμβολιασμού ώστε να δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να επέμβει, αλλά και το CoVax, λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός…».

tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου