Ιάσων Σπυρομίλιος: «Βρήκαμε το 70% του Διαστήματος» (βίντεο)

Συνέντευξη του Χιμαριώτη επιστήμονα


Τον Οκτώβριο του 2011 τρεις επιστήμονες μοιράζονται το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος μέσω παρατηρήσεων αστέρων που εκρήγνυνται. Πρόκειται για τον Αμερικανό Σολ Περλμούτερ , τον Αμερικανοαυστραλό Μπράιαν Σμιντ και τον Αμερικανό Άνταμ Ρις . Η ανακάλυψή τους ήταν αναπάντεχη – ακόμα και για τους ίδιους – και άλλαξε άρδην το μοντέλο για το σύμπαν, πάνω στο οποίο βασίζονται οι θεωρίες της επιστημονικής κοινότητας. Στην μια ερευνητική ομάδα, αυτή των Σμιντ και Ρις, συμμετείχε και ένας Έλληνας, ο Ιάσων Σπυρομίλιος.

Ο Ιάσων Σπυρομίλιος αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στην Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (European Southern Observatory- ESO) από το 1994. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη το 1982, και συνέχισε τις σπουδές του στη Φυσική στο Imperial College του Λονδίνου, όπου και τελείωσε το διδακτορικό του. Σήμερα, διευθύνει το πρόγραμμα που στόχο έχει τη δημιουργία του European-Extremely Large Telescope (E-ELT) στη Χιλή. Το EELT είναι ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 42 μέτρων, το οποίο σχεδιάζεται για τη μελέτη των πλέον απομακρυσμένων περιοχών του σύμπαντος.Ο Δρ. Σπυρομίλιος βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από μερικές ημέρες, για να παρουσιάσει την τιτάνια αυτή προσπάθεια, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης «Η Ευρώπη στα Αστρα: 50 χρόνια Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου», την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Τον συναντήσαμε λίγο μετά την ομιλία του στους μαθητές του Ιnternational Βacalaureat της Σχολής Μωραΐτη και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την συμμετοχή του στην ερευνητική ομάδα που απέσπασε το Νόμπελ, τη σημασία της φράσης «διαστολή του σύμπαντος», την σκοτεινή ενέργεια (στην οποία οφείλεται η διαστολή αυτή) και το γιγαντιαίο project πίσω από τη δημιουργία του τηλεσκοπίου E-ELT.


Δείτε τι μας είπε στο βίντεο που ακολουθεί:

{module All Video Share Player}

Βίντεο και ρεπορτάζ απ' το in2life.gr

Σερβία: 60.000 Αλβανοί του Κοσόβου έκαναν αίτηση γ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη