Βαρβιτσιώτης: «Πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα με την Αλβανία»

Βαρβιτσιώτης: «Πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα με την Αλβανία»

Καλωσορίζω τον κεντρικό διαπραγματευτή της Αλβανίας για την ένταξη της χώρας στην Eυρωπαϊκή Ένωση, τον πρέσβη κ. Zef Mazi.

Ο κ. Mazi μετέφερε τις κινήσεις που η αλβανική πλευρά κάνει για να προχωρήσουμε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

H Ελλάδα, όπως ξέρετε, υποστηρίζει από το 2003 τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τον περασμένο Απρίλιο στη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ συναποφάσισε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους τόσο σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την αλλαγή του διαπραγματευτικού πλαισίου σε ότι αφορά αυτή την διευρυνσιακή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αλβανία είναι μια χώρα με την οποία μας ενώνει η γεωγραφία, η ιστορία, αλλά και τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και βέβαια οι Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Και έχουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον να λύσουμε πολλά από τα μεταξύ μας ζητήματα, πριν οριστικοποιηθεί το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δηλαδή από πριν την πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδο.

Η αναγνώριση της ελληνικής εθνικής μειονότητας και του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, η αναγνώριση των δικαιωμάτων στην περιουσία των Ελλήνων της Αλβανίας και η άρση των οποιωνδήποτε αμφισβητήσεων στα διμερή μας θέματα, είναι ένα βασικό βήμα πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης, η οποία θα αποκτήσει από μόνη της μία δυναμική όπως ακριβώς είπε και ο Πρωθυπουργός χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον κ. Ράμα.

Με τον κ. Μazi είχαμε μια πολύ ειλικρινή και σε βάθος κουβέντα. Xαίρομαι που έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο, γιατί πραγματικά αντιλαμβάνεται και το ευρωπαϊκό περιβάλλον και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται.

Θέλω να τον ευχαριστήσω για την επίσκεψή του, η οποία σημειωτέον είναι από τις πρώτες που κάνει στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές χώρες.

Και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου