Δενδιας: Δυσκολίες στην συμφωνία ΑΟΖ με την Αλβανία

Δενδιας: Δυσκολίες στην συμφωνία ΑΟΖ με την Αλβανία

Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ την Παρασκευή 7/8, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας Αλβανίας και την συμφωνία για ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο ότι έχουμε κλείσει συμφωνία με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, μήπως παίρνει σειρά και η Αλβανία από την άλλη πλευρά, για να κλείσει ουσιαστικά κι ένας κύκλος;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκεί ξέρετε, είναι λίγο βεβαρημένο, διότι οι Αλβανοί πρώτα συμφώνησαν, μετά προσέφυγαν στο Συνταγματικό τους Δικαστήριο. Υπάρχουν κάποια νομικά θέματα εσωτερικά, δικά τους: η πληρεξουσιότητα του Προέδρου σε σχέση με την κυβέρνηση, που ίσως δεν είναι έτοιμος να τη δώσει. Όμως, είναι ένα θέμα, το οποίο η ελληνική εξωτερική πολιτική θα το χειριστεί, δεν το συζητώ.

Η Αλβανία είναι μια γειτονική χώρα, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις κι επιθυμεί να λύσει όλα τα προβλήματά της. Ένα από αυτά τα προβλήματα, είναι και αυτό. Βεβαίως, υπάρχουν άλλα ζητήματα: το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, που θα επιλυθούν στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, διότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν το λέμε ως Ελλάδα, το λέμε ως ευρωπαϊκή χώρα και αυτή είναι η φιλική μας συμβουλή σε όλες τις χώρες που ξεκινούν αυτό το μεγάλο ταξίδι προς την οικογένειά μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι κυρίαρχο ζήτημα και, υπό αυτή την έννοια, πρέπει να βλέπουν και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία σαν έναν παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας, μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Αλβανία και στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου