O Β/Ηπειρωτικός Ελληνισμός δεν πρέπει να συμμετάσχει στο πραξικόπημα του Ράμα

 O Β/Ηπειρωτικός Ελληνισμός δεν πρέπει να συμμετάσχει στο πραξικόπημα του Ράμα

Ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών του Κέημπριτζ, Ντέιβιντ Ράνσιμαν στο βιβλίο του με τίτλο «HowDemocracyEnds» (Πως τελειώνει η δημοκρατία), αναδεικνύει τον τρόπο κατά τον οποίο «Στα σταδιακά πραξικοπήματα η δημοκρατία υφαρπάζεται από κάποιους που έπειτα κάνουν εκλογές για να νομιμοποιήσουν την εξουσία τους».

Αναφέρει ο Ράνσιμαν, αναλύοντας την διαδικασία σταδιακής εγκαθίδρυσης καθεστώτων, πως στις «δημοκρατίες θεατών ή δημοψηφισματικές δημοκρατίες» όπως τις αποκαλεί, οι άνθρωποι παρακολουθούν απλά μία παράσταση στην οποία ο ρόλος τους είναι να δίνουν ή όχι το χειροκρότημά τους όταν αυτό τους ζητείται. Οι θεατές σύρονται στην σκηνή της ψηφοφορίας για να πουν ένα απλό «ναι» ή «όχι» σε μια πρόταση που τους σερβίρεται χωρίς οι ίδιοι να έχουν παίξει οποιονδήποτε ρόλο στην διαμόρφωσή της.«Δεν είναι κάθε "δημοψήφισμα" τεκμήριο ενός σταδιακού πραξικοπήματος, αλλά τα δημοψηφίσματα είναι ένας τρόπος να καταφέρεις ένα τέτοιο πραξικόπημα», καταλήγει ο Βρετανός καθηγητής.

Η αλβανική κυβέρνηση επιμένει ότι αύριο θα διενεργηθούν δημοτικές εκλογές στην επικράτεια. Αύριο όμως στην Αλβανία δεν διενεργούνται δημοτικές εκλογές αφού δεν παρέχεται στους ψηφοφόρους δυνατότητα να εκλέξουν μεταξύ δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων. Η κυβέρνηση θα διενεργήσει ψηφοφορίες σε όλους τους δήμους για την επικύρωση των υποψηφίων δημάρχων της, χωρίς να υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι. Αν με το ζόρι θέλαμε αυτήν την φάρσα να την εντάξουμε στις δημοκρατικές διαδικασίες, μόνο με δημοψήφισμα θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει. Η μετατροπή των προκηρυχθέντων εκλογών σε δημοψήφισμα είναι άλλωστε κάτι που δεν κρύβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας ούτε οι «υποψήφιοι» δήμαρχοί του.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή (Παρασκευή, 28/6) ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Χιμάρας Γκέργκι (ή Γιώργου) Γκόρου σε προεκλογική συγκέντρωση, κατά την οποία, επί λέξει, ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξουν τον Έντι Ράμα την ερχόμενη Κυριακή και αναφέρθηκε στο έργο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της. Σε όλη του την ομιλία ο Γκόρος, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο έργο του ίδιου ως δήμαρχος Χιμάρας παρά μόνο εξήρε το έργο του πρωθυπουργού στον δήμο και την προσφορά του στην χώρα.

Με δεδομένη την ανοχή αν όχι στήριξη του διεθνούς παράγοντα στο πρόσωπο του Έντι Ράμα, η Αλβανία ετοιμάζεται να διαβεί πολύ επικίνδυνα μονοπάτια τους επόμενους μήνες. Από την μία παραμονεύει η αναρχία και το χάος του 97 και από την άλλη η απολυταρχία που φαίνεται πως προσπαθεί να επιτύχει ο Ράμα ο οποίος αυτήν την στιγμή ήδη συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες και ελέγχει όλους τους θεσμούς στην Αλβανία.

Ταυτόχονα όμως, η κυβέρνηση ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα διαφθοράς που σχετίζονται με την διοίκηση, την δικαιοσύνη, το οργανωμένο έγκλημα και ειδικά την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών, την υφαρπαγή περιουσιών, τα ΜΜΕ, την αγορά ψήφων. Η αντιπολίτευση θεωρεί πως η συγκέντρωση εξουσιών και το μαύρο χρήμα που οι δραστηριότητες αυτές συνεπάγονται, βοηθούν την κυβέρνηση να ξεπερνά κάθε φορά τις κρίσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας έχει την δική της θέση στους σχεδιασμού του Ράμα αλλά και τον δικό της ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν κυρίως την ύπαρξή της και δευτερευόντως τα τεκταινόμενα στην χώρα:

Αφενός στην Χιμάρα, που αποτελεί το επίκεντρο των ελληνοαλβανικών σχέσεων όσον αφορά την ΕΕΜ, ο Ράμα φρόντισε μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που αποτελείται αποκλειστικά από εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος, να αποκλείσει τον υποψήφιο που στηρίζει ο Ελληνισμός του δήμου ώστε να διασφαλίσει την συνέχιση του ελέγχου της περιοχής και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του στην πιο ακριβή περιοχή της αποκαλούμενης αλβανικής ριβιέρα.

Αφετέρου, στον δήμο Φοινίκης, κατάφερε να εξαγοράσει το δεύτερο μειονοτικό κόμμα και να λάβει την απαραίτητη «νομιμοποίηση» της πολιτικής του απέναντι στην μειονότητα ώστε να μπορεί αν διαλέγεται με τους διεθνείς παράγοντες.

Η πολιτική κατάσταση για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου δεν διαφέρει πολύ από την περίοδο του δημοψηφίσματος του 1945 που νομιμοποίησε το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Όπως τότε έτσι και σήμερα είχαμε από την μία άγριες διώξεις κατά του Ελληνισμού και από την άλλη παροχή εικονικών μειονοτικών δικαιωμάτων σε επιλεγμένες περιοχές, τα οποία λειτουργούσαν αντιπερισπαστικά στο αφήγημα της λαϊκής δημοκρατίας.

Το 1945 η Χιμάρα αποτέλεσε φάρο δημοκρατίας αφού ο λαός της απέχοντας σύσσωμος από το στημένο δημοψήφισμα του Χότζα, πέτυχε την μοναδική οργανωμένη αντίδραση κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας σε όλο το ανατολικό μπλοκ. Την στάση του αυτή την πλήρωσε ακριβά με δολοφονίες, διώξεις, εκτοπίσεις, φυλακίσεις, «λερωμένες βιογραφίες», κάτεργα και εξαφανίσεις. Επιβίωσε όμως τα 45 χρόνια του καθεστώτος και διατήρησε τις ρίζες του στην πατρογονική γη και την ταυτότητά του.

Λαμβάνοντας κατά νου την μνήμη του 45, την γνώση του σημερινού πλαισίου και των προοπτικών που αυτό υφαίνει, ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου έχει μόνο μία επιλογή στις 30 Ιουνίου. Να απέχει από το στημένο δημοψήφισμα του Ράμα. Με αυτήν του την στάση δεν θα νομιμοποιήσει τις διώξεις που υφίσταται, θα επιδείξει σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και αξίες και δεν θα βρεθεί συνένοχος στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός νέου απολυταρχικού καθεστώτος.

Σπύρος Κούτουλας

Πρόεδρος Ένωσης Χειμαρριωτών

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου