Τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της Ομόνοιας

ekloges-omonoias ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Το ερχόμενο Σάββατο, 9 Ιουνίου πραγματοποιείται στους Αγ. Σαράντα η 10 Γενική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ. Μετά την παραίτηση του Λεωνίδα Παππά από την προεδρία, έχει επικρατήσει σιγή από την πλευρά της οργάνωσης σε κεντρικό επίπεδο. Η συνδιάσκεψη οργανώνεται από εκλογική επιτροπή η οποία επιβλέπει τις διαδικασίες στα κατά τόπους παραρτήματα και συγκεντρώνει τις λίστες των συνέδρων και των υποψηφίων για την προεδρία.

Μετά την παραίτηση του Λ. Παππά, υπηρεσιακός Πρόεδρος έχει αναλάβει ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος Φ. Μπελέρης ο οποίος κινήθηκε σε ήπιους τόνους αποφεύγοντας να θεωρηθεί ότι λειτουργεί επεμβατικά ώστε να επηρεάσει την τροχιά των εξελίξεων στην οργάνωση. Αντίθετα, έχει κινηθεί μέχρι τώρα ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά την εκπροσώπηση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην διαβούλευση για τους εφαρμοστικούς νόμους που ακολουθούν τον νόμο για τις μειονότητες και την επικοινωνία των θέσεων της ΕΕΜ προς την αλβανική πολιτεία, τους διεθνείς φορείς και τις ξένες πρεσβείες στα Τίρανα. Αν και το όνομά του ακούστηκε έντονα στους βορειοηπειρωτικούς κύκλους, και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως έπρεπε να διεκδικήσει την προεδρία της οργάνωσης, δεν θα είναι υποψήφιος.

Τρεις φαίνεται πως θα είναι οι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου της οργάνωσης στην συνδιάσκεψη του Σαββάτου

Ο πρώτος που έκανε γνωστή την απόφασή του, πριν από αρκετούς μήνες για την διεκδίκηση της θέσης ήταν ο Δημοσθένης Ζιούλης ο οποίος κατάγεται από την περιφέρεια Δελβίνου και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Ο Ζιούλης, αν και είναι ιδρυτικό στέλεχος του MEGA φαίνεται πως έχει από χρόνια αποστασιοποιηθεί από αυτόν τον σχηματισμό προσεγγίζοντας το ΚΕΑΔ.

Μόλις σήμερα, ο Άλκης Πούλης ανακοίνωσε με ένα λιτό μήνυμα στο Facebook ότι θα είναι υποψήφιος. Είναι μέλος του Προεδρείου της Ομόνοιας και υπήρξε υποψήφιος και στην προηγούμενη συνδιάσκεψη. Ο Πούλης κατάγεται από την Δρόπολη και διαμένει στα Ιωάννινα. Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, εκπροσωπώντας το ΚΕΑΔ στην συγκυβέρνηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής του ΚΕΑΔ στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Τέλος, αν και δεν υπάρχει κάποια δημόσια ανακοίνωση, βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του Βασίλη Κάγιου από τους Αγίους Σαράντα. Ο Κάγιος μένει μόνιμα στους Αγίους Σαράντα και δραστηριοποιείται στην περιοχή ως πολιτικός μηχανικός. Είναι πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της Ομόνοιας και υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΕΑΔ στην περιφέρειά του.

Στην προηγούμενη συνδιάσκεψη, ο Κάγιος είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο με 152 ψήφους έναντι 148 του Λ. Παππά και 67 του Πούλη. Στον δεύτερο γύρο όμως, νικητής είχε αναδειχθεί ο Παππάς με 190 ψήφους έναντι 170 υπέρ του Κάγιου

Τα διαδικαστικά:

Σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης και με βάση τις διαδικασίες που διενεργήθηκαν σε προηγούμενες συνδιασκέψεις, τα κατά τόπους παραρτήματα συνεδρίασαν πρόσφατα και εξέλεξαν τους συνέδρους τους.

Κατά την συνδιάσκεψη θα γίνουν δύο ψηφοφορίες:

-Μία για τον πρόεδρο, ο οποίος εκλέγεται με πλειοψηφία 50%+1 ψήφο. Αν δηλαδή από τους τρεις υποψηφίους κανείς δεν λάβει άνω του 50%, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.

-Μία για τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου ο αριθμός των οποίων ορίζεται ανά παράρτημα.

Κατά την τελευταία συνδιάσκεψη τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου είχαν κατανεμηθεί ανά παράρτημα ως εξής: Αργυροκάστρου 14, Αγίων Σαράντα 14, Δελβίνου 7, Χιμάρας 4, Κορυτσάς 3, Τιράνων 3, Αυλώνας 2, Βλαχόφωνοι 2, Διασπορά Αργυροκάστρου 3, Διασπορά Αγίων Σαράντα 5, Διασπορά Δελβίνου 3, Διασπορά Χιμάρας 2.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου