Ρεπορτάζ απ' την ημερίδα: «Ελλάδα και Αλβανία: Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν;»

Ρεπορτάζ απ' την ημερίδα: «Ελλάδα και Αλβανία: Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν;»

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με την έξαρση των επεισοδίων που δημιουργεί η Αλβανία σε βάρος Ελλήνων μειονοτικών επί διακυβέρνησης πρωθυπουργού Εντι Ράμα, η Ενωση Χειμαρριωτών «Η Χειμάρρα», και το παράρτημα Χειμάρρας της Δημοκρατικής Ενωσης «Ομόνοια» διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Ελλάδα και Αλβανία: Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν;».

Οι ομιλητές ήταν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς είχαν προσκληθεί και μίλησαν ο πρέσβης ε.τ., Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Αγγελος Συρίγος και οι συγγραφέας-δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός.

Οι τρεις ομιλητές εξέφρασαν ενδιαφέρουσες απόψεις, με κοινό στοιχείο ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις πρέπει να διαμορφωθούν από την αρχή, ενώ μετά συμμετείχαν σε μία πολύ ζωντανή συζήτηση με το ακροατήριο.
Περιληπτικά να πούμε ότι ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος ανέφερε ότι υπάρχει η ελληνική μειονότητα, η καρδιά όμως της οποίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ πολλοί λίγοι πηγαίνουν στην Αλβανία να ψηφίσουν. Υπάρχουν επίσης και οι Τσάμηδες, το κόμμα των οποίων δεν είναι απλά εθνικιστικό, αλλά ανθελληνικό και «ξέρουμε ότι το χρηματοδοτούν οι Τούρκοι».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις ενέργειες του πρωθυπουργού Εντι Ράμα στη Χειμάρρα, ο οποίος είναι διπλός: Να διώξει τους Ελληνες και να καρπωθεί τις εκτάσεις-φιλέτο για τουριστική ανάπτυξη. Δεν ενεργεί, είπε, από γενιτσαρική διάθεση να αποδείξει ότι δεν έχει ελληνικό αίμα, αλλά επειδή αποβλέπει σε οικονομικά συμφέροντα.
Αποψη του κ. Συρίγου, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα που έχει κι αυτή κάνει λάθη να τα βρει με την Αλβανία, αν και έχει την αντίληψη ότι η Αλβανία δεν προτίθεται να τα βρει με την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Σταύρος Λυγερός τόνισε ότι «επιτέλους η Αθήνα χρειάζεται ένα δόγμα για το τι θέλει από την Αλβανία και την μειονότητα…». Τάχθηκε και ο ίδιος υπέρ μίας νέας αρχής, τονίζοντας ότι «η μείζων απειλή παραμένει η Τουρκία», αλλά η Ελλάδα οφείλει έναντι της Αλβανίας να ενεργεί πάντα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Λυγερό, το άνοιγμα του Ράμα με τον Ερντογάν γίνεται τώρα μπούμερανγκ σε βάρος του, αφού ο Ερντογάν εγκαταλείπεται από τους Ευρωπαίους.

Ο πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς, με τη βαθιά του εμπειρία, αποκάλυψε ότι ο Εντι Ράμα είχε αποκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ «ντροπή του πολιτισμού». Αυτό τυπώθηκε σε 12.000 αντίγραφα και μοιράστηκε σε στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Επισήμανε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις αδυναμίες της η πολιτική των Τιράνων απέναντι στην Αθήνα έχει συνέχεια και ότι από το 2014 όταν η Αθήνα έβαλε υπογραφή να θεωρείται η Αλβανία υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, η κυβέρνησή της πλέον συμπεριφέρεται αλαζονικά, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε αδύναμη θέση.

Για τον κ. Μαλλιά πρέπει και οι δύο πλευρές να εγκαταλείψουν τη ρητορική που δηλητηριάζει τη νέα γενιά και να προχωρήσουν σε μία καινούργια αρχή, με την Ελλάδα να πρέπει να διαμορφώσει ένα δυναμικό, διεκδικητικό πακέτο διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Με την προϋπόθεση όμως ότι και η απέναντι πλευρά ενδιαφέρεται να κλείσει τις εκκρεμότητες.

Σύμφωνα τέλος με τον πρέσβη, η πολιτική των Τιράνων στη Χειμάρρα απλώς πέτυχε να αναδείξει το πρόβλημα διεθνώς και να το στρέψει σε βάρος των Αλβανών κρατούντων. Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα παρέστη και ο μοναδικός αυτή την περίοδο βουλευτής της μειονότητας κ. Βαγγέλης Ντούλες, που ερωτήθηκε από τον «Ε.Κ.» για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομογένεια.

Οπως είπε, «απαιτείται ενημέρωση τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στην αμερικανική διοίκηση. Ολα αυτά τα χρόνια καταβάλαμε μία προσπάθεια πότε με καλά και πότε με λιγότερα καλά αποτελέσματα. Είναι αλήθεια όμως ότι απαιτείται μία εντατικοποίηση όλης αυτής της προσπάθειας. Θα αναφερθώ στον Γκας Μπιλιράκη που πάντα είναι στο πλευρό μας και είχε ταξιδέψει μέχρι και τα Τίρανα στο πλευρό της Ομογένειας στην περίπτωση της διοικητικής διαίρεσης και είχε επαφές με τις αλβανικές Αρχές. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επαφή μαζί του. Ομως χρειάζεται η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση περισσότερων ανθρώπων σε όλα τα κέντρα αποφάσεων στις ΗΠΑ, που ξέρουμε ότι υπάρχουν».

Άρης Παπαδόπουλος

Αλβανικός εθνικισμός, το μακρύ χέρι της Άγκυρας
Τι να κάνουμε με τις 7 καρακάξες του Μεσολογγίου; ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη