Η διαχρονική αλληλοσυμπαράσταση των Ηπειρωτών

Η διαχρονική αλληλοσυμπαράσταση των Ηπειρωτών

Η Άρτα της νότιας Ηπείρου, απελευθερώθηκε στις 23 - 24 Ιουνίου του 1881. Οι συμφωνίες του Βερολίνου και αργότερα της Κωνσταντινούπολης, υποχρεώνουν τις οθωμανικές αρχές να αποχωρήσουν από τη νότια Ήπειρο και να παραδώσουν την περιοχή στο ελλαδικό κράτος.

Δεκαετίες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου του 1954 γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων. Μετά την τελετή και με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Άρτας Σεραφείμ, πραγματοποιείται συλλαλητήριο υπέρ της Βορείου Ηπείρου και κατά των «σφαγιαστών» της. Στο συλλαλητήριο στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες Ηπειρώτες της Άρτας, εκφωνούν λόγους ο μητροπολίτης Σεραφείμ και ο γυμνασιάρχης Στέφανος Παππάς.

Κείμενο Ηπειρωτικής Εστίας:

«Δια την αλύτρωτον Ήπειρον
Ύστερα απ΄την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Ηρώου κα με πρωτοβουλία του αξίου Ιεράρχου Άρτης, έγινε στην πλατεία «Σκουφά» μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον των σφαγιαστών του Βορειοηπειρωτικού λαού. Με πρωτοφανείς εκδηλώσεις υπέρ της Βορείας Ηπείρου ωμίλησαν προς το συγκεντρωμένου πλήθος ο Σεβασμιώτατος Σεραφείμ και ο Γυμνασιάρχης κ. Στεφ. Παππάς.»

Πηγές:
Ηπειρωτική Εστία, μηνιαία επιθεώρησις εν Ιωαννίνοις, έτος Γ΄, Ιούνιος 1954, τεύχος 26 Κωφός Ευάγγελος, Η Ελλάδα και το ανατολικό ζήτημα 1875-1881, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 2001.

Δημητρόπουλος Κ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου