[embed=gallery]

Περασμένα...

Περασμένα...

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 και η Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα:

"Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα 101 χρόνια μετά το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας",

η οποία πραγματοποιἠθηκε την Δευτέρα 11 Μαΐου και ώρα 6:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, Δημητρίου Σούτσου 46 (Μετρό Αμπελόκηποι), Αθήνα.

Η ημερομηνία της εκδήλωσης (11Η Μαϊου) συμπίπτει με την αντίστοιχη ημερομηνία του έτους 330 μ.Χ., όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος άλλαξε το όνομα του Βυζαντίου σε Νέα Ρώμη (Nova Roma), επιδιώκοντας να τονίσει τη συνέχεια μεταξύ της παλιάς και της νέας πρωτεύουσας του ρωμαϊκού κράτους, επειδή ο όρος, λέξη "πρωτεύουσα" δεν υπήρχε τότε. Το όνομα αυτό, όμως, δεν επικράτησε, καθώς η πόλη έγινε γρήγορα γνωστή ως Κωνσταντινούπολη (=πόλη του Κωνσταντίνου), από το όνομα του ιδρυτή της..

Κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Βορειοηπειρώτης , κ. Γρηγόρης Γκυζέλης, από την περιοχή των Αγίων Σαράντα, ενώ προγραμματισμένοι ομιλητές ήταν οι :

- Δρ Θαλής Μυλωνάς, Νομικός - Διεθνολόγος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, με θέμα:

"Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και η σύγχρονη πραγματικότητα"

- Δρ Ιωάννης Παπαφλωράτος, Νομικός - Διεθνολόγος, Καθηγητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης, με θέμα:

"Το διπλωματικό παρασκήνιο του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος έως την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας"

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Βορειοηπειρώτης Ανδρεάς Γκίνος.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Γκυζέλης διάβασε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη ΔρυΪνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. ΑΝΔΡΕΑ, με επαινετικό και παραινετικό χαρακτήρα. Ακολούθως, ο Κυπριακής καταγωγής, κ. Σπύρος Δημητρίου, εκ μέρους της συνδιοργανώτριας Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε ότι το Βορειοηπειρωτικό και το Κυπριακό έχουν πολλές ομοιότητες και είναι δύο ανοιχτές πληγές του Ελληνισμού.

Ο λόγος δόθηκε στον Δρ Θαλή Μυλωνά και το θέμα του ήταν νομικού περιεχομένου, από την πλευρά του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας ήταν μία πολυμελής διεθνής συμφωνία, η οποία προέκυψε μετά από τους συλλογικούς αγώνες του Βορειοηπειρωτικού λαού που ανάγκασε τελικά τις μεγάλες δυνάμεις και την διεθνή επιτροπή ελέγχου, να συγκροτήσουν επιτροπή, μαζί με τους Β.Ηπειρώτες και τους Αλβανούς και να μεταβούν στην Κέρκυρα, προκειμένου να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Κερκύρας, το οποίο ισχύει και σήμερα, διότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις προς κατάργησή του.

Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, η Αλβανία ανέλαβε διεθνείς υποχρεώσεις να σεβασθεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, σε καθεστώς Αυτονομίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Επιπλέον, η Αλβανία έκανε δήλωση στην (τότε) Κοινωνία των Εθνών να σεβασθεί τα δικαιώματα αυτά, τα οποία υπερισχύουν και αυτού του Συντάγματός της. Επομένως, η νέα εδαφική διαίρεση που έκανε πρόσφατα ελέγχεται ως παράνομη, διότι, μετά την διάλυση της Κοινωνίας των Εθνών, όλες οι διατάξεις εκχωρήθηκαν στον Ο.Η.Ε. Παρόλα αυτά, η Αλβανία, όχι μόνο δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, αλλά συνέχισε να τα παραβιάζει μέχρι σήμερα.

Άρχισε το 1925, με την σταδιακή κατάργηση των μειονοτικών σχολείων, πράγμα για το οποίον διαμαρτυρήθηκαν οι Β.Η.τες στους Διεθνείς Οργανισμούς και δικαιώθηκαν. Το 1944 ανέλαβε το Κομμουνιστικό Κόμμα με τον Ενβέρ Χότζα, το οποίο διέλυσε τα πάντα,ι σκότωσε τους “ανεπιθύμητους” και απαξίωσε την διεθνή νομιμότητα. Μεταξύ των άλλων, κατάργησε και το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, αλλά η κατάργηση αυτή δεν έχει νομική ισχύ, επειδή πρόκειται για διεθνή συμφωνία και δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς. Οι καθεστωτικές και άλλες αλλαγές που συμβαίνουν σε μία χώρα, ακόμα και οι πόλεμοι, δεν καταργούν τις διεθνείς συμφωνίες, διαφορετικά θα είχε αλλάξει ο χάρτης της Ευρώπης. Ειδικά για τις μειονότητες, οι συμφωνίες όχι μόνο επανήλθαν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά υπογράφτηκαν και νέες. Αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα της Αλβανίας προβλέπει ισότητα και ισονομία για όλους τους πολίτες της.

Η Αλβανία σήμερα, χάρη στη βοήθεια της Ελλάδας, έχει ανακηρυχθεί υποψήφια προς ένταξη χώρα, παράλληλα, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών. Η Ελλάδα την αντιμετωπίζει σαν φιλική χώρα και με καλή πίστη και παράλληλα στην χώρα μας ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας υποστήριζε και υποστηρίζει την Αλβανία, παραβλέποντας τις ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ μη - φιλικές ενέργειές της εις βάρος της και εις βάρος της Ε.Ε.Μ. Κορύφωμα των ενεργειών αυτών είναι η, καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας, παράνομη ακύρωση από το Συνταγματικό της Δικαστήριο της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, με σκοπό να παρεμποδίσει τις Ελληνικές έρευνες στο Αιγαίο για υδρογονάνθρακες Όμως αυτή είναι μία καθαρά εσωτερική της απόφαση που δεν έχει καμία σημασία επειδή μια διεθνής συμφωνία δεν καταργείται με εσωτερικούς κανόνες.

Μετά τον κ, Θ.Μυλωνά, τον λόγο πήρε ο κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα από την εποχή της Τουρκοκρατίας στα Βαλκάνια και τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ιταλία για να διεισδύσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην περιοχή και πόσο ενοχλητική είχε καταντήσει τόσο στους Τούρκους, όσο και στους Ευρωπαίους ιθύνοντες.. Ιδιαίτερες σκληρές και ανέντιμες προσπάθειες κατέβαλε η Ιταλία, προκειμένου να κάνει προτεκτοράτο της την Αλβανία, να δημιουργήσει δυσκολίες αργότερα στην ενσωμάτωση της ενιαίας Ηπείρου στην Ελλάδα και να αποξενώσει την Βόρειο Ήπειρο από τον Ελληνικό Κορμό. Ευτυχώς, η αντίσταση του Ελληνικού στοιχείου απέτρεψε τον “εξιταλισμό” των Ελληνικών περιοχών. Αντίθετη δύναμη στα σχέδια των Ιταλών για την Ιταλική διείσδυση απετέλεσε και η εμφάνιση των Αλβανικών εθνικιστικών κινημάτων¨τοπικού χαρακτήρα, που πρωτοεμφανίστηκαν το 1878. Υπόψη ότι δεν γινόταν λόγος για αλβανικό ἑθνος έως τότε, γιατί δεν υπήρχε αλβανική εθνική συνείδηση. Είχε προηγηθεί το 1847, οι προύχοντες 75 ‘’αλβανικών’’ χωριών είχαν συντάξει ένα ‘’μνημόνιο’’ , με το οποίο ζητούσαν από τον βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος την προσάρτηση της περιοχής τους στην χώρα του. Επίσης, η Αλβανική γλώσσα ομιλείτο μόνο προφορικώς, καθώς δεν είχε δημιουργηθεί κράτος.

Οι Αλβανοί εθνικιστές προσπάθησαν με διάφορους τρόπους και απευθυνόμενοι σε διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη να δημιουργήσουν ένα αλφάβητο, αλλά τους αγνόησαν.. Τότε, ένας από τους ηγέτες τους, ο Φράσερι εφηύρε τα ψεύδη που λένε και σήμερα οι Αλβανοί περί αρχαίων Ιλλυριών προγόνων, της κυριαρχίας της Αλβανικής γλώσσας στην περιοχή, υποβαθμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας, διεκδικώντας ακόμα και τον Μέγα Αλέξανδρο. Ακολούθησε και η διεκδίκηση Ελληνικών εδαφών, βάσει αυτής της “λογικής” και στην καλλιέργεια του ανθελληνικού κλίματος έπαιξε και η Ιταλική προπαγάνδα. Το 1908 ξέσπασε η επανάσταση των Νεοτούρκων, οι οποίοι το 1912 έκαναν πολλές παραχωρήσεις στους Αλβανούς. Έκτοτε, ως Αλβανική περιοχή λογίζεται αυτή που περιλαμβάνεται στα βιλαέτια μεταξύ Σκόδρας και Ιωαννίνων, καθώς και μεγάλα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας και του Μοναστηρίου, περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνται τα ‘’σύνορα της Μεγάλης Αλβανίας. Η Ρώμη υπεστήριξε απροκάλυπτα τους Αλβανούς εθνικιστές, ακόμα και δωροδοκώντας Αλβανούς αξιωματούχους για να εμποδίσει οποιαδήποτε Ελληνο - Αλβανική προσέγγιση.

Ακολούθησαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι το 1912. Αρχικώς εξεγέρθηκαν και οι Αλβανοί, αλλά, στην συνέχεια και υπό τον φόβο της προελάσεως των Ελληνικών στρατευμάτων, έγιναν οι μόνοι Βαλκάνιοι που συνεργάστηκαν με τους Τούρκους. Μάλιστα, ο ηγέτης τους Ισμαήλ Κεμάλ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να εξασφαλίσει την Τουρκική υποστήριξη. Στις 28 Νοεμβρίου 1912 ο Ισμαήλ Κεμάλ, κηρύσσει στην Αυλώνα την ανεξαρτησία της. Αλβανίας.

Το 1913 αναλαμβάνει αυτοπροσώπως το στράτευμα στην επίθεση κατά των Ιωαννίνων ο Διάδοχος Κωνσταντίνος και καλεί εσπευσμένα τον Ιωάννη Μεταξά από το Λονδίνο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μεταβεί το ταχύτερο στο Μέτωπο της Ηπείρου. Εκπονήθηκε το κατάλληλο σχέδιο από τον Ι. Μεταξά και τελικά, η απελευθέρωση των Ιωαννίνωνεπετεύχθη στις 21 Φεβρουαρίου 1913, ημέρα που υπεγράφη το Πρωτόκολλο Παραδόσεως. της Πόλεως. Μετά, τα Ελληνικά στρατεύματα, προχωρώντας βόρεια εισήλθαν στο Αργυρόκαστρο (16 Μαρτίου) και στο Τεπελένι (19 Μαρτίου). Η Χειμάρρα είχε ήδη απελευθερωθεί από Χειμαρριώτες μαχητές και Έλληνες εθελοντές, με επικεφαλής τον Σπύρο Σπηρομήλιο.. Στις 30 Μαΐου 1913 υπεγράφη η Συνθήκη του Λονδίνου για τον τερματισμό των Βαλκανικών πολέμων.

Αλλά στις 16 Ιουνίου ως 18 Ιουλίου 1913, ξέσπασε ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος. Την 17η Δεκεμβρίου υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, παραχωρήθηκαν στην Αλβανία το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο, η Κορυτσά, το Λεσκοβίκι και η Πρεμετή, πράγμα που προκάλεσε Ελληνικές αλλά και διεθνείς αντιδράσεις. Στις 14 Ιανουαρίου 1914, ο Άγγλος Συνταγματάρχης Murray σε διάλεξη του στο Λονδίνο σχολιάζοντας την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων για επιδίκαση της περιοχής της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία, έλεγε ότι «και να είχε ηττηθεί η Ελλάς, δεν θα επιβάλλονταν σκληρότεροι όροι για την Ήπειρο».Η Ελληνική Κυβέρνηση, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, διέταξε την εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό, με εξευτελιστικούς όρους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βόρειο Ήπειρο. Οι Χειμμαριώτες, με επικεφαλής τον Σπύρο Σπυρομήλιο, διεμήνυσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για την ελευθερία τους. Οι Αλβανικές συμμορίες διαμόρφωσαν μία αφόρητη κατάσταση και οι Βορειοηπειρώτες οργάνωναν συνέδρια για αντιμετώπισή της

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου σχημάτισαν προσωρινή Κυβέρνηση στις 16 Φεβρουαρίου 1914, με πρόεδρο τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο.,ανακηρύσσοντας την αυτονομία της περιοχής. Την επόμενη ημέρα ανακηρύχτηκε επισήμως η αυτονομία και σε συγκινητική τελετή στο Αργυρόκαστρο πραγματοποιήθηκε η υποστολή της Ελληνικής σημαίας και η έπαρση της σημαίας της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου.

Στις 17 (4) Μαΐου 1914 υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και του Προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη Ζωγράφου. Με την υπογραφή του, τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αλβανικής χωροφυλακής - ατάκτων και Βορειοηπειρωτών και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό. Τα δικαιώματα αυτά, τα οποία ουδέποτε εφαρμόσθηκαν στην πράξη από τα Τίρανα, πρέπει να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για τις εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις προς τις αντίστοιχες Αλβανικές, για την πολιτική τους απέναντι στην Ε.Ε.Μ. .

Ακολούθησε η βράβευση του κ. Θ.Μυλωνά από τον κ. Σπύρο Δημητρίου και η βράβευση του κ. Ι. Παπαφλωράτου από τον Ναύαρχο, κ. Περικλή Κυρίτση - Σπυρομήλιο, στους οποίους εδόθησαν σημαίες της Βορείου Ηπείρου.

Στη συνέχεια, ο Προέδρου της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, κ. Σταύρος Γκίνος, πήρε τον λόγο, εκτενής περίληψη του οποίου υπάρχει στην Στήλη μας ἙΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ’. Κατόπιν ακολούθησε διάλογος με το κοινό και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό ‘Υμνο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Ηπειρωτικής καταγωγής πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, ο Στρατηγός Γιώργος Κλειδέρης -επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο Ναύαρχος Περικλής Κυρίτσης - Σπυρομήλιος, ο πολιτευτής των ΑΝ.ΕΛ Ευθυμίου Κώστας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής Κουτσουράκης Ευστάθιος. η Πρόεδρος της Νε.Β. Ελένη Δήμου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κάτω Δρόπολης “ΟΙ ΑΤΙΝΤΑΝΕΣ” Παναγιώτης Λέκκας,ο εκπρόσωπος της “Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου” Δημήτρης Περδίκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, πολίτης Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, η γνωστή αγωνίστρια Αιμιλία Λαδοπούλου, κ.α. .

[embed=gallery]{"file":"/esvi-2015","place":"user:42"}

Επιμέλεια ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Ο Πούλης έφυγε, το ΚΕΑΔ έμεινε
Πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων 28ης Οκτωβρίου του...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη