Συνέλευση Συνδέσμου Ορθοδόξων Επιστημόνων Αλβανίας

Συνέλευση Συνδέσμου Ορθοδόξων Επιστημόνων Αλβανίας

Προερχόμενοι από διάφορες πόλεις της Αλβανίας πάνω από τετρακόσιοι πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών, ενεργά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 συνήλθαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, για την αρτιότερη οργάνωση του «Συνδέσμου των Ορθοδόξων Επιστημόνων της Αλβανίας». Ο Σύνδεσμος λειτουργεί στα πλαίσια του Καταστατικού της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και έχει ως σκοπό την πνευματική καλλιέργεια των μελών του, την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, την μαρτυρία της Ορθοδόξου αληθείας, την κοινωνική διακονία, τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη.

Στην εισαγωγική του ομιλία με θέμα «Θρησκευτική αναζήτηση στην Ευρώπη – Η σημασία των δημιουργικών μειονοτήτων» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος τόνισε:

«Για να ανταποκριθεί στον ιστορικό ρόλο της η Ορθόδοξη Εκκλησία και να συμβάλλει στην πνευματική πορεία της Αλβανίας, θα χρειασθεί πριν απ’ όλα να είναι συνεπής στον μυστηριακό - σωτηριολογικό της χαρακτήρα. Να παραμείνει αυτό που στην ουσία είναι: Κιβωτός της αληθείας, την οποία απεκάλυψε ο Τριαδικός Θεός· φανέρωση του μυστηρίου της οικονομίας του Θεού εν Χριστώ διά του Αγίου Πνεύματος. Χώρος όπου τελεσιουργείται η μεταμόρφωση του ανθρώπου, η υπέρβαση της υπαρξιακής του αγωνίας, η ένωση του με τον Θεό της αγάπης. Αυτή την Ορθοδοξία οφείλουμε να εκπροσωπούμε στην Αλβανία και όπου αλλού βρεθούμε. Ας μην ανησυχούμε διότι δεν ανήκουμε στην πλειοψηφία. Το ζητούμενο είναι να γίνουμε ένας δημιουργικός πυρήνας που θα βοηθήσει την χώρα να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα καλύτερα στοιχεία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς της και να προχωρήσει σε μια νέα πνευματική ακμή

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν επίκαιρα θέματα από τέσσερεις ακαδημαϊκούς δασκάλους (καθ. Ρομπέρτ Αντόνη, «Διάσημοι Ορθόδοξοι γιατροί στην Αλβανία», καθ. Αναστασίας Πίτε «Ορθόδοξες γυναίκες και πίστη», καθ. Πύρρο Πρίφτι «Ειρηνική θρησκευτική συνύπαρξη στη χώρα» Δρ. Ντριτάν Σάνο «Οικονομική ανάπτυξη και προκλήσεις της εποχής μας»), ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την δραστηριότητα του συνδέσμου.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνελεύσεως έγινε η εκλογή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής με διαφανής διαδικασίες από τον κατάλογο υποψηφίων που πρότεινε απ’ ευθείας η Συνέλευση σε τέσσερις ομάδες: της Αρχιεπισκοπής και των τριών Μητροπόλεων.

Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν τέσσερα μέλη από την Αρχιεπισκοπή και ανά τρία μέλη από τις υπόλοιπες τρείς μητροπόλεις (από τα 13 μέλη 8 είναι άντρες και 5 γυναίκες).

Η Συνέλευση κατέστησε σαφή την ανάγκη δημιουργικής συμμετοχής των Ορθοδόξων που διαθέτουν Πανεπιστημιακές γνώσεις στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέσα στην σύγχρονη αλβανική κοινωνία

Δελτίο τύπου ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τα επεισόδια στην Δερβιτ...
Έντι Ράμα: Οι Σέρβοι έγιναν ρεζίλι διεθνώς
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη