Φεστιβάλ: «Βόρειος Ήπειρος: Πατρίδα Αξιών- Κοιτίδα Πολιτισμού» (βίντεο)

Φεστιβάλ: «Βόρειος Ήπειρος: Πατρίδα Αξιών- Κοιτίδα Πολιτισμού» (βίντεο)

Με στόχο τη διατήρηση και διάδοση των πολιτιστικών μας παραδόσεων, την Κυριακή12 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00, στο Ζάππειο Μέγαρο, θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ με θέμα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΙΩΝ - ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», Πολιτιστικό ταξίδι στις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Την εκδήλωση παρουσιάζει η Δημοσιογράφος Άννα Τσίμου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης "ΔΕΡΟΠΟΛΗ".

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ αποτελεί μια από τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» στο πλαίσιο των πολιτιστικών της εκδηλώσεων και δράσεων με κεντρικό στόχο τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας, τη διαφύλαξη της λαϊκής παράδοσης, την ανάδειξη και ενίσχυση του πολιτισμού και των πολιτιστικών δράσεων καθώς και την αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Αττικής.

Σκοπός του Μουσικοχορευτικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ είναι μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς, να αναδειχθούν τα παραδοσιακά έθιμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού της Βορείου Ηπείρου. Συνολικά 11 πολιτιστικοί σύλλογοι, χορευτικές ομάδες και πολυφωνικά σχήματα της Βορείου Ηπείρου από την Αθήνα αλλά και από τα χωριά της Βόρειου Ηπείρου, θα παρευρεθούν και θα συμμετέχουν ώστε να παρουσιάσουν το πρόγραµµα τους µε μεράκι και αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και την παράδοση του τόπου τους. Θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Βορείου Ηπείρου φιλοδοξώντας να ευχαριστήσουν το κοινό µε τη ζωντάνια τους και την πανδαισία των ήχων. Στην εκδήλωση θα «παντρευτούν» η ιστορία των παραδόσεων της Κρήτης, του Πόντου, της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτισμοί και οι παραδόσεις κάθε τόπου ξεπερνούν τα στενά τοπικά όρια κρατώντας ταυτόχρονα ζωντανή την ιστορία αιώνων.

Οι 11 πολιτιστικοί σύλλογοι που θα συμμετάσχουν, αναλυτικά είναι οι παρακάτω:, Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδειάς "Άγιος Κοσμάς", Δήμου Φοινικαίων, Πολυφωνικό συγκρότημα «Ένωση Χειμαρριωτών», Χορευτικό συγκρότημα Χιμάρας, "ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ": Ελληνικό σωματείο διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Πόντος), Χορευτική ομάδα «Γρύπες» (Κρήτη), Πολυφωνικός όμιλος «ΤΑ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΙΚΑ», Πολυφωνικό γκρουπ «Οι Κυράδες» της Άνω Δερόπολης», Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ» (Κύπρος) , Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης με διακριτικό τίτλο "Δερόπολη" - , Πολυφωνικό σχήμα Χορευτικού και Πολιτιστικού συλλόγου Δερόπολης "ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ" εις μνήμην του Νίκου Ζώκου, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «ΧΑΟΝΕΣ».

Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται καθόλη τη διάρκεια από ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής και θα περιλαμβάνει τραγούδια και σκοπούς από την Βόρειο Ήπειρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των μουσικών από την Βόρειο Ήπειρο απαρτίζεται από τον Τάσο Μαγκλάρα στο Κλαρίνο, τους Γιάννη Λίτσιο και Αλέξανδρο Μαγκλάρα στο Τραγούδι, τον Λουάν Χουσέ στο βιολί, τον Νίκο Χαλκιά στο Λαούτο και τον Ηλία Μούτσο στο Ντέφι. Η ομάδα των μουσικών από τον Πόντο απαρτίζεται από τον Δημήτρη Καρασαββίδη στη Λύρα-Τραγούδι και τον Χρήστο Μακρίδη στο Νταούλι. Η ομάδα των μουσικών από την Κρήτη απαρτίζεται από τον Παναγιώτη Κουτούζο στο Λαούτο-Τραγούδι, τον Σεραφείμ Μαρεντάκη στη Λύρα και τον Χρήστο Τζελεπόπουλο στη Κιθάρα. Η ομάδα των μουσικών από την Κύπρο απαρτίζεται από την Βασιλική Κίκιλη στο Τραγούδι, τον Κωνσταντίνο Κίκιλη στο Βιολί και τον Γιώργο Παπαϊωάννου στο Λαούτο.

Σκοπός της εν λόγω μουσικοχορευτικής εκδήλωσης µε την συµµμετοχή χορευτικών ομάδων και πολυφωνικών σχημάτων είναι η σύσφιξη των σχέσεων, η ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων για τον πολιτισμό τους και να δείξει παράλληλα ότι ο πολιτισμός µας και η ίδια η παράδοση µας αποτελούν συνεκτικά στοιχεία ενός λαού και μπορούν να οδηγήσουν στη συνέχιση της ιστορίας µας.

Επιπλέον, επειδή η πιο μεγάλη και πιο ουσιαστική αξία όλων μας είναι η ΑΝΘΡΩΠΙΑ, η εκδήλωση θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό, έχοντας συναίσθηση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες συμπατριώτες μας στις πατρογονικές εστίες, θα υπάρξει η δυνατότητα για όποιον από τους επισκέπτες επιθυμεί να ενισχύσει την φιλανθρωπική προσπάθεια της παράταξης προς τον ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό σύλλογο «Εστία Δερόπολης» που δραστηριοποιείται κυρίως στη Δερόπολη και στην ευρύτερη περιοχή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας,έναν σύλλογο που υλοποίει μια σειρά πρωτοβουλιών πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα προκειμένου να βελτιώσει στο μέγιστο βαθμό την καθημερινότητα και τη διαμονή των εναπομεινάντων Ελλήνων στην Αλβανία.

Στο τέλος του Μουσικοχορευτικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες σε καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής ζωής που με το έργο και τη δράση τους έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην πατρίδα όλα αυτά χρόνια καθώς και αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να ενωθούν και να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς μαζί με τους επί της σκηνής καλλιτέχνες,μέσα σε ένα κλίμα χαράς και συνεργασίας, με στόχο την διαιώνιση της παράδοσης των ηθών και των εθίμων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κρατάμε ψηλά την πολιτιστική μας σημαία!

Καλή αντάμωση!


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου