Επέτειος μνήμης της εκτέλεσης των 4 νέων απ' το Αλύκο (φωτογραφίες)

Επέτειος μνήμης της εκτέλεσης των 4 νέων απ' το Αλύκο (φωτογραφίες)

Τριάντα ένα χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία των τεσσάρων παλικαριών από το Αλύκο

Πέρασαν 31 χρόνια από εκείνη την φαρμακερή μέρα της 12ης Δεκεμβρίου 1990, που οι Αλβανοί φαντάροι δολοφόνησαν εν ψυχρών τέσσερα νέα παιδιά, τέσσερα παλικάρια, τον Αηδόνη Ράφτη,Ευθύμιο Μάσσιο και Θανάση Κώτση από το Αλύκο και τον Ευάγγελο Μήτρο από τη Γέρμα του Βούρκου των Αγίων Σαράντα, με το αμάρτημα, διότι επιθυμούσαν, πάλευαν και προσπάθησαν να φύγουν από τη σκλαβιά και την τυραννία και να πάνε στη γη της Ευαγγελίας και της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα.

Ήταν ο καιρός που το αλβανικό δικτατορικό κομμουνιστικό σύστημα βρυχιόταν σαν ο λαβωμένος ταύρος και προσπαθούσε να κρατηθεί στην εξουσία με την βία, τη φοβέρα και την κάνη του όπλου. Δολοφονούσαν εν ψυχρώ όσους διαλαλούσαν το μοιραίο τέλος του, όσους δρασκελούσαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα.

Να που η ημέρα εκείνη της 12ης Δεκεμβρίου 1990, μετατράπηκε για το σύστημα έναμπούμερανγκ, μια παλίρροια που θα ταρακουνούσε τα θέμελά του, διότι οι Αλυκιώτες, γραμμένοι στον μαύρο κατάλογοτου καθεστώτος, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, να παλέψουν έστω και με τη ζωή τους. Η μικρή φάλαγγά τους, που μετέφερε στους ώμους τα φέρετρα για την πόλη των Αγίων Σαράντα, για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για το κακό που τους προκάλεσαν, μετατράπηκε σε λαοθάλασσα, από εκατοντάδες- χιλιάδες κατοίκους απ' όλα τα χωριά, απ' όλο το Βούρκο, για να περάσει στην ιστορία η ημέρα αυτή ως «Ημέρα αντίστασης κατά του δικτατορικού συστήματος».

Ήταν και η μέρα αυτή το έναυσμα για την κατάρρευση του δικτατορικού κομμουνιστικού καθεστώτος και την χάραξη μιας νέας εποχής, της δημοκρατίας.

AΠέρασαν 31 χρόνια. Όπως κάθε χρόνο κι εφέτος, παρά των δυσμενών συνθήκων λόγω πανδημίας, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία «Κύπρος», μπροστά από την προτομή των τεσσάρων «Μαρτύρων της Δημοκρατίας», για να τους τιμήσουν, οι κάτοικοι του Αλύκου και των γύρω χωριών. Ανάμεσά τους και οΓενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Ζαχαρίσδης, ο βουλευτής της περιοχής Νίκος Κούρης, ο βουλευτής της ΝΔ Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο δήμαρχος Φοινίκης και πρόεδρος του κόμματος ΜΕΓΑ Χρήστος Κίτσιος, η βουλευτής του ΣΚ Αυλώνας Ανίλα Ντέναϊ, η Πρόεδρος Διεύθυνσης Μειονοτήτων στα Τίρανα Κωνσταντίνα Βεζιάνη, αντιπροσωπεία από τη ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης με το πρόεδρό της Φιλόθεο Κεμεντζεντζίδη, ο Πρόεδρος Παραρτήματος Ομονοίας Χιμάρας Φρέντυς Μπεϊλέρης, ο αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας Χαράλαμπος Παντέχης, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Παιδείας Φοινίκης και Δρόπολης Ζήσος Λούτσης και άλλοι επίσημοι.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας και την επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους τους, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Γενικού Προξένου, των βουλευτών Γιόγιακα και Κούρη και του Δημάρχου Φοινίκης Χρήστου Κίτσιου, το μαθητικό πρόγραμμα μεποιήματα αφιερωμένα στην ημέρα αυτή και η κατάθεση στεφάνων. Η δραστηριότητα στεφανώθηκε με τον ψαλμό των εθνικώνύμνων Ελλάδας και Αλβανίας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου