Αλβανία: Νέα πτώση των εμβολιασμών κατά του COVID-19

Αλβανία: Νέα πτώση των εμβολιασμών κατά του COVID-19

Νέα πτώση τον σημείωσε το Νοέμβριο στην Αλβανία η διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Τα επίσημα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από τη VOA, δείχνουν ότι συνολικά έγιναν λίγο περισσότεροι εμβολιασμοί από 126.000 εμβολιασμοί πρώτης ή δεύτερης δόσης ή κατά μέσο όρο 4.203 ημερήσιοι εμβολιασμοί. Από αυτές οι 2310 ήταν δεύτερες δόσεις. Ως αποτέλεσμα, κατά μέσο όρο, μόνο 1.900 πολίτες την ημέρα κάνουν αίτηση για νέους εμβολιασμούς.

Σε σχέση με ένα μήνα πριν, η μείωση αγγίζει σχεδόν το 27%, ενώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν ο εμβολιασμός ήταν ανοιχτός σε όλους τους πολίτες, και ο ημερήσιος μέσος όρος ήταν περίπου 8900 εμβολιασμοί, τα ποσοστά είναι πάνω από το μισό.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων έχουν εμβολιαστεί και τώρα κάνουν την τρίτη δόση. Τον Νοέμβριο, όταν εγκρίθηκε η τρίτη δόση, την έλαβαν περισσότεροι από 67 χιλιάδες πολίτες ή κατά μέσο όρο πάνω από 2200 την ημέρα.

Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι το 47,6% του πληθυσμού άνω των 16 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ εκείνοι με δύο δόσεις βρίσκονται στο επίπεδο του 42,7%.

Επίσης σε σχέση με το σύνολο του μόνιμου πληθυσμού, προκύπτει ότι το 38,3% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, εκ των οποίων οι δύο δόσεις αντιπροσωπεύουν το 34,3%.

Η υπουργός Υγείας Ogerta Manastirliu επανέλαβε χθες το κάλεσμα για εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα δε τώρα υπό το πρίσμα της εμφάνισης της νέας παραλλαγής «Όμικρον», η οποία έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο εμβολιασμός σε σχέση με τη νέα παραλλαγή Όμικρον που έχει ήδη ανησυχήσει τον κόσμο. Όχι βάζοντας τις χώρες σε πανικό, αλλά έχει βάλει όλες τις χώρες σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως κι εμείς», είπε η Manastirliu.

«Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εργάζεται για την προετοιμασία των δειγμάτων σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ECDC, τη λήψη τους για ανάλυση και τη συνέχιση της αλληλουχίας αυτών των δειγμάτων. Να γίνει όλη αυτή η χαρτογράφηση απαραίτητη για να εκτιμηθεί αν η παραλλαγή Όμικρον κυκλοφορεί στη χώρα μας και φυσικά το πιο σημαντικό είναι να αυξηθεί η επαγρύπνηση», είπε η υπουργός, ανακοινώνοντας την αναθεώρηση των μέτρων ανάλογα με την κατάσταση.

Τέλος όσον αφορά την τήρηση των μέτρων είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σε εσωτερικούς χώρους, αν και υποχρεωτική, η χρήση μάσκας είναι σπάνια. Όσο για τη σωματική απόσταση, δεν υπάρχει η παραμικρή φροντίδα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου