Στους Αγίους Σαράντα η «Ποιητική Τριήρης του Ιονίου»

Στους Αγίους Σαράντα η «Ποιητική Τριήρης του Ιονίου»

Ποιητές από διάφορες χώρες στην «Ποιητική Τριήρης του Ιονίου» στους Αγίους Σαράντα

Είναι η 15η κατά σειρά Σύνοδος που η Λέσχη των Δημιουργών «Joniane» των Αγίων Σαράντα, διοργανώνει την: «Ποιητική Τριήρης του Ιονίου».

Τα μέλη της Λέσχης, ποιητές από την αλβανική επικράτεια και καλεσμένοι από διάφορες χώρες για τρεις μέρες αναφέρονται στην ποιητική τους δημιουργία, απαγγέλουν ποιήματά τους, ανταλλάσσουν πείρα και συνάμα δεσμούς και γνωριμίες.

Στην 15η Σύνοδο που διεξήχθη από την 1-3 Οκτωβρίου συμμετείχαν ποιητές από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Κόσσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αυστρία, ενώ ήταν καλεσμένοι ακόμα από τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, το Μαυροβούνιο και τον Καναδά, αλλά λόγω κορονοϊού, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Η Λέσχη των Δημιουργών «Joniane» είχε προετοιμάσει προ καιρού την ποιητική Ανθολογία με ποίηση όλων των καλεσμένων και των μελών της Λέσχης.

Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στους καλεσμένους οι οποίοι απήγγειλαν στη γλώσσα τους ένα ποίημα διατυπωμένο στην Ανθολογία, μεταφρασμένα από δημιουργούς της Λέσχης. Από ελληνικής πλευράς ήταν καλεσμένοι ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ποιητής, πεζογράφος και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Οροπέδιο», μεταφραστής, έλαβε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2019, ο Αντώνης Σκιαδάς ποιητής, κρητικός, δημιουργός 11 ποιητικών συλλογών, μέλος του Συλλόγου Συγγραφέων της Ελλάδας, η Αλεξία Αθανασίου και η Μαρία Ξανθοπούλου. Παρευρέθηκε μόνον η κ. Ξανθοπούλου.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στον ποιητή και εκδότη Αγκίμ Μάτο, κάτοχος του τίτλου «Μεγάλος Μαέστρος», από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή και που αναφέρθηκαν για την λογοτεχνική του δράση ο Ανδρέας Ζαρμπαλάς, η Ιρένα Γκιόνη και Νατάσσα Τζελίλι.

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στα μέλη της Λέσχης, και στην απονομή των «Πιστοποιητικών Ευγνωμοσύνης».

Μια περιοδεία με το καράβι στα παράλια του Ιουνίου, μέχρι την Κακομιά, άφησε άφωνους τους ποιητές των ξένων χωρών, για να αποχωρίσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Να τονίσουμε πως η δραστηριότητα αυτή καλύφτηκε από το Δημαρχείο της πόλης και συγκεκριμένα με τη μέριμνα του Δημάρχου Αρντιάν Γκούρμα.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου