Αντιδρούν οι Αλβανοί στα Σκόπια για την απογραφή του πληθυσμού

Αντιδρούν οι Αλβανοί στα Σκόπια για την απογραφή του πληθυσμού

Έντονα προβλήματα σχετικά με την πληθυσμιακή απογραφή έχουν προκληθεί στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε τελευταία το 2002, ξεκίνησε και πάλι στην χώρα των Σκοπίων.

«Σε αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα - που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991 μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και πλησίασε τον εμφύλιο πόλεμο το 2001 - η αρκετά καθυστερημένη απογραφή δεν είναι απλώς μια στατιστική επιχείρηση», έγραψε το AFP σε έκθεσή του σχετικά με τη σημασία της επικείμενης πληθυσμιακής απογραφής την Κυριακή.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από ένα πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, το 64 % είναι Σκοπιανοί και το 25 % Αλβανοί. Οι Τούρκοι, οι Ρομά, οι Σέρβοι και άλλες μειονότητες αποτελούν τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η απογραφή είχε προγραμματιστεί για το 2011 αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω πολιτικών διαφωνιών και δυσπιστίας με τις δύο πλευρές να λένε ότι η άλλη θα χειραγωγήσει το αποτέλεσμα.

Επίσης από την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός πιστεύεται ότι συρρικνώθηκε σε περίπου 1,6 έως 1,7 εκατομμύρια λόγω της μαζικής μετανάστευσης, εκτιμούν οι ειδικοί.

Μια εβδομάδα πριν τη λήξη της απογραφής στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, απογράφηκαν περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα.

Το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης Levica ζήτησε μποϊκοτάζ, υποστηρίζοντας ότι η μεθοδολογία της απογραφής δεν ήταν ευνοϊκή για τους Σκοπιανούς.

Το κύριο αλβανικό κόμμα DUI, ένας μικρός εταίρος στον κυβερνών συνασπισμό, απείλησε να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα εάν η κοινότητά τους δεν φτάσει το κρίσιμο όριο του 20 %.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την εθνική αλβανική μειονότητα, ο Ζάεφ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εθνικών ομάδων «θα παραμείνουν απολύτως τα ίδια» ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα.

Ο κύριος σκοπός της επιχείρησης είναι να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός βασικών οικονομικών, κοινωνικών και άλλων βασικών πολιτικών, είπε.

Ακόμη οι Τούρκοι προειδοποιούν επίσης ότι εάν ο αριθμός τους ήταν μικρότερος από το επτά τοις εκατό, δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα.

Τέλος, ορισμένοι Βούλγαροι πολιτικοί λένε ότι 130.000 άτομα που έχουν επίσης βουλγαρικά διαβατήρια πιέζονται από τα Σκόπια να μην δηλωθούν ως Βούλγαροι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου