Οι Κοσοβάροι απαγορεύουν τις σερβικές πινακίδες στα οχήματα - Παρέμβαση της ΕΕ

Οι Κοσοβάροι απαγορεύουν τις σερβικές πινακίδες στα οχήματα - Παρέμβαση της ΕΕ

Η «Αμοιβαιότητα των Πινακίδων» που επιβλήθηκε σήμερα από την κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι στα σερβικά οχήματα που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο αναστατώνει και πάλι τις σχέσεις με την Σερβία.

Ο Κούρτι είπε ότι η αμοιβαιότητα «επιβλήθηκε» από την Σερβία, ενώ ο επικεφαλής της Σερβικής λίστας στο Κοσσυφοπέδιο, Γκόραν Ράκιτς, την χαρακτήρισε ως «άμεση απειλή» . Ο Ράκιτς ζήτησε από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αντιδράσει επίσης στο θέμα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ΕΕ ζήτησε αυτοσυγκράτηση και μείωση των εντάσεων, καθώς έχει προσλάβει τον ειδικό απεσταλμένο για διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, να μεσολαβήσει μια λύση.

Τι είναι όμως η «Αμοιβαιότητα Πινακίδων Κυκλοφορίας» και από πού προέρχεται;

Η Σερβία, όπως είναι γνωστό δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καν τις πινακίδες κυκλοφορίας του που έχουν το αρκτικόλεξο RKS (Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου).

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Σερβία έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό πινακίδων για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες είχαν μόνο αρκτικόλεξα για πόλεις, ωστόσο αυτές οι πινακίδες κυκλοφορίας θεωρούνται παράνομες από το Κοσσυφοπέδιο.

Το θέμα συζητήθηκε το 2011 όταν ξεκίνησε στις Βρυξέλλες ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία ότι τα οχήματα του Κοσσυφοπεδίου κυκλοφορούν με προσωρινές πινακίδες στη Σερβία και αυτά της Σερβίας κυκλοφορούν με πινακίδες που καλύπτονται με αυτοκόλλητα στα κρατικά - εθνικά σύμβολα.

Η συμφωνία αναθεωρήθηκε το 2016 όταν καθορίστηκαν οι κόλλες που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά καθυστέρησε. Διαφορετικά, η κυβέρνηση Κούρτι έχει εφαρμόσει μια άλλη προσέγγιση, απαιτώντας από τα σερβικά οχήματα να περνούν επίσης με προσωρινές πινακίδες.

Σερβία για πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου:

Τα οχήματα που είναι εγγεγραμμένα στο Κοσσυφοπέδιο επιτρέπεται να οδηγούν στην Σερβία μόνο με προσωρινές πινακίδες της Σερβίας (με το αρκτικόλεξο KS)

Οι προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας κοστίζουν 3,5 ευρώ (420 δηνάρια) και ισχύουν για 60 ημέρες

Η παροχή προσωρινών πινακίδων κυκλοφορίας γίνεται σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Κοσσυφοπέδιο για σερβικές πινακίδες:

Τα οχήματα που είναι καταχωρημένα στη Σερβία επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο Κοσσυφοπέδιο μόνο με προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου (με το αρκτικόλεξο RKS)

Οι προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας κοστίζουν 5 ευρώ και ισχύουν για 60 ημέρες

Η παροχή προσωρινών πινακίδων κυκλοφορίας γίνεται σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Στο Κοσσυφοπέδιο, η αντιπολίτευση εξέφρασε ανησυχίες ότι με αυτόν τον τρόπο τιμωρούνται οι Αλβανοί του Πρέσεβο, της Μεντβέντζα και του Μπουγιάνοβατς.

Η κατάσταση μεταξύ της Σερβίας παραμένει τεταμένη, ενώ η ΕΕ καλεί σε άμεση εξομάλυνση των εντάσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου