Εκδήλωση της Α.Σ.Α. στο Ζάππειο Μέγαρο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία

Εκδήλωση της Α.Σ.Α. στο Ζάππειο Μέγαρο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), την Πέμπτη15 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:30, στο Ζάππειο Μέγαρο, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική και πολιτιστική ημερίδα με κεντρικό θέμα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ και ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821». Η εκδήλωση διοργανώνεται από την παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Η ημερίδα αποτελεί μια από τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» για να τιμήσει την επέτειο (διαδικτυακά συνέδρια, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, ιστορικά οδοιπορικά σε Αθήνα και Βόρειο Ήπειρο) στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις επετειακές εκδηλώσεις για το 1821 συμβάλλοντας παράλληλα και στον διάλογο για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου.

Σκοπός της επιστημονικής και πολιτιστικής ημερίδας είναι η ανάδειξη των γεγονότων της επανάστασης του 1821 και κυρίως η ιδιαίτερη συνεισφορά των Βορειοηπειρωτών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αλλά και η σημαντική συνεισφορά των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών στην Ελλάδα αλλά και όλον τον κόσμο. Μέσα από την ημερίδα θα δοθεί ευκαιρία αναστοχασμού που δίνει η επέτειος των 200 χρόνων και η γνωριμία με όλα εκείνα τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο του 1821 στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη και του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου, αρμόδιου για τα θέματα των Βορειοηπειρωτών κ. Ανδρέα Κούρτη.

Η εκδήλωση έχει ως βασικό άξονα τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη του αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία και απευθύνει πρόσκληση σε εκπρόσωπους της Κυβέρνησης, των Κομμάτων, της Βουλής των Αντιπροσώπων και ποικίλων κρατικών και ιδιωτικών φορέων Εκκλησίας, Δήμων, Πανεπιστημίων, Σχολείων, πνευματικών-πολιτιστικών Ιδρυμάτων καθώς και σε καταξιωμένους Βορειοηπειρώτες επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, ερευνητές, νομικούς, συγγραφείς και πνευματικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

200 χρόνια από την Παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους και τη γέννηση του ελληνικού κράτους, τα εθνικά κινήματα, το διεθνές φιλελληνικό κίνημα, η Ελληνική Επανάσταση στην Ήπειρο, 200 χρόνια αγώνες: Όνειρα και προσδοκίες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, η συνεισφορά της Εκκλησίας στην πνευματική ζωή των Ελλήνων την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, η Επανάσταση του 1821 στην ελληνική ποίηση, απ' τη γλώσσα του Αγώνα στους αγώνες για τη γλώσσα, από την Επανάσταση του 1821 στη σύγχρονη Ελλάδα, η πνευματική και υλική κληρονομιά των αγωνιστών της Βορείου Ηπείρου για τη σύγχρονη Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό πολιτιστικό στερέωμα, η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ως αφορμή εθνικού αναστοχασμού αποτελούν ορισμένες από τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν 12 ομιλητές, προσωπικότητες από το χώρο της ακαδημαϊκής, διπλωματικής, επιστημονικής, θρησκευτικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας και της Βορείου Ηπείρου.

Η ημερίδα θα πλαισιώνεται καθ' όλη τη διάρκεια (ανά θεματική ενότητα) από πολυφωνικό συγκρότημα και ζωντανή ορχήστρα συνοδευόμενη από κλαρίνο, βιολί και λαούτο που θα περιλαμβάνει τραγούδια και σκοπούς από την Βόρειο Ήπειρο.

Στο τέλος της ημερίδας θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες σε καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής ζωής που με το έργο και τη δράση τους έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην πατρίδα όλα αυτά χρόνια καθώς και αναμνηστικά δώρα στους ομιλητές. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τη παράθεση μίνι γεύματος στους παρευρισκόμενους.

Η ημερίδα θα μεταδίδεται από τον σύνδεσμο: https://fb.me/e/1txQk6511

Επισυνάπτεται η πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου