Η ομιλία του Πύρρου Δήμα προς τους νικητές των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου

Συγκινητική εκδήλωση τιμής στη Βουλή


Σε μια από τις πολύ σπάνιες ομιλίες του στη Βουλή, ο μέγιστος των Ελλήνων Ολυμπιονικών Πύρρος Δήμας απευθύνθηκε με ένα ιδιαίτερα ανθρώπινο, βαθειά συναισθηματικό, σχεδόν φιλοσοφικό τρόπο προς τους αθλητές με αναπηρίες, που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο Π. Δήμας ενέταξε τα υλικά αιτήματα και τις ανάγκες των αθλητών της κατηγορίας αυτής στο σύνολο της ομιλίας του με υψηλό φρόνημα και αυτοπεποίθηση για τις αξίες της ζωής και του αθλητισμού .Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία-προσφώνηση του μεγάλου αθλητή χειροκροτήθηκε από πολλούς βουλευτές όλων των κομμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει ο Βουλευτής κ. Πύρρος Δήμας.

ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και όλου του αθλητικού χώρου θέλω να εκφράσω το θαυμασμό και το σεβασμό μου για τα επιτεύγματα των Παραολυμπιονικών μας τους οποίους σήμερα τιμούμε.


Ειδικά εμείς οι Βουλευτές που εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό αντικρίζουμε σε εσάς τους Παραολυμπιονίκες, ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, τη θέληση για ζωή, το θάρρος για τον αγώνα και τη δύναμη για την επιτυχία. Εσείς δεν κερδίσατε απλώς και μόνο μετάλλια σε αγώνες, αλλά επιπλέον με τον αγώνα σας μας δείχνετε το δρόμο, ότι μπορούμε ως άνθρωποι και ως Έλληνες να επιτύχουμε αύριο όσα μας φαίνονται σήμερα ανέφικτα, ακατόρθωτα και απραγματοποίητα. Με το παράδειγμά σας αποδεικνύετε ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να αντισταθεί για πολύ στην επιμονή και στη θέληση του ανθρώπου, καμμία αδυναμία δεν είναι αξεπέραστη, κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο. Συνεχώς μας δίνετε μαθήματα ζωής, από τα οποία πολλά έχουμε να διδαχθούμε.

Περισσότερο από κάθε άλλο αθλητή –και το ξέρω πολύ καλά ως αθλητής- εσείς αγωνίζεστε με το μεγαλείο της ψυχής σας. Εσείς που στο στίβο της ζωής αγωνίζεστε με άνισους όρους μπαίνετε στους στίβους, γυμναστήρια και γήπεδα και κατορθώνετε με τους άθλους σας να καταποντίσετε τις αδυναμίες του σώματος, ώστε αυτό να πηγαίνει γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα. Τα κατορθώματά σας ξυπνούν μέσα μας ξεχασμένες δυνάμεις και ζωντανεύουν την ελπίδα ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι ανυπέρβλητο, αρκεί να μην παραιτηθούμε και να μην καταθέσουμε τα όπλα.

Μας αποδεικνύετε περίτρανα πως μόνο όποιος δεν αγωνίζεται, χάνει. Οι θυσίες και οι προσπάθειές σας αποτελούν παράδειγμα μόχθου και συστηματικής δουλειάς που οδηγούν σε θαυμαστά αποτελέσματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους η προσφορά σας είναι αδιαμφισβήτητη και πρέπει να επιβραβεύεται. Η επιβράβευση αυτή αποτελεί τόσο ένδειξη εκτίμησης όσο και κίνητρο για να συνεχίσετε τον αγώνα σας. Σε κάθε περίπτωση η επιβράβευσή σας έχει διαφορετικές διαστάσεις και οφείλει να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα, αφού ο δρόμος που σας οδήγησε στη νίκη δεν ήταν συνηθισμένος, δεν ήταν ομαλός και λείος, αλλά τραχύς και δύσκολος.

Η επιβράβευσή σας οφείλει να μας οδηγήσει σε περισσότερες επιτυχίες και σε μεγαλύτερη και καλύτερη προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Αν μη τι άλλο, ο ελληνικός αθλητισμός βοηθάει να κερδηθεί ξανά η χαμένη μας αξιοπιστία στους πολιτικούς στίβους και να βελτιωθεί η θέση μας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Πέραν τούτου η Ελλάδα, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και χάρισε τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει τεράστιο χρέος απέναντι στην ιστορία και τους πολίτες της, να εκπροσωπείται από αθλητές ικανούς και άρτια προετοιμασμένους για να αντιμετωπίσουν επάξια τον οποιοδήποτε αντίπαλο.

Γι' αυτό το σκοπό η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει ειδικά στους κορυφαίους αθλητές της την κατάλληλη οργάνωση και τις συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να αφοσιωθούν απερίσπαστα στην προετοιμασία τους.

Ειδικά για τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο πάγωμα των διορισμών τους ως επιβράβευση των επιτυχιών τους. Πρέπει να βελτιωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της άδειας μετ' αποδοχών σε όσους εργάζονται στο δημόσιο, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία τους και να καταβληθούν επιτέλους οι χρηματικές επιβραβεύσεις για τις επιτυχίες τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Ως γνωστόν οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες έχουν ελάχιστους χορηγούς. Δεν λαμβάνουν οδοιπορικά ή άλλα επιδόματα και πρέπει να ανταπεξέλθουν σε υψηλά έξοδα προετοιμασίας που απαιτούν συνοδούς, αυξημένες μετακινήσεις και ακριβότερο εξοπλισμό. Κλείνοντας, θέλω να σας θυμίσω πως ό,τι δίνουμε σήμερα για τον αθλητισμό θα το πάρουμε αύριο δεκαπλάσιο πίσω. Ο αθλητισμός είναι το ισχυρότερο αντίδοτο στο δηλητήριο της απογοήτευσης, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που βιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Οι Παραολυμπιονίκες μάς έδειξαν τον δρόμο πώς να το αποκτήσουμε. Ας τους ακολουθήσουμε.»

Ποδόσφαιρο: Δ. Κηφισιάς - Χάονες 1-6
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη