Αλύκο: Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός τίμησε τους Μάρτυρες της Δημοκρατίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγίου Σπυρίδωνα, διοργανώθηκε στο χωριό Αλύκου η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους τέσσερις Μάρτυρες της Δημοκρατίας στον Ευθύμιο Μάσσιο, τον Θανάση Κώτση, τον Αηδόνη Ράφτη και τον Βαγγέλη Μήτρο που επέσαν πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα μετά από πυροβολισμούς των συνοριακών δυνάμεων της δικτατορικής Αλβανίας την ώρα που προσπαθούσαν να περάσουν προς την Μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα.

Η μέρα αυτή, η 12η Δεκεμβρίου, καθιερώθηκε απ' την Εθνική Οργάνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, την «ΟΜΟΝΟΙΑ», ως ημέρα σύμβολο για όλους τους αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία και Εθνική αποκατάσταση.

Η τελετή άρχισε με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας και ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των μαρτύρων. Στη συνέχεια, στο ηρώο που βρίσκεται στην πλατεία «Κύπρος» του Αλύκου, ακολούθησαν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων. Η όλη εκδήλωση διοργανώθηκε απ' την «Ομόνοια» σε συνεργασία με την επαρχία Αλύκου.Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαος Κοτροκόης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας όλου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για μια δυναμική παρουσία στο αλβανικό κοινοβούλιο και στην δημόσια ζωή της χώρας, ο Γενικός Πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ. Βασίλης Μπολάνος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής της περιοχής Βαγγέλης Ντούλες, καθώς και ο Α/Νομάρχης Γκέργκι Μάνο, ο οποίος χαιρέτησε εκπροσωπώντας την αλβανική κυβέρνηση.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ντουλες πρότεινε να τοποθετηθεί δίπλα στα ηρωικά παιδιά του Αλύκου ένα μνημείο για τους εθνομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαος Κοτροκόης, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Βασίλης Μπολάνος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του MEGA κ. Χρηστάκης Κίτσιος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άνω Δρόπολης «Οι Σελλοί» κα Ηλέκτρα Κίκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κάτω Δρόπολης «Οι Ατιντάνες» κ. Παναγιώτης Λέκας, ο Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών κ. Θεοφάνης Καλυβιώτης, εκπρόσωποι της ΣΦΕΒΑ-ΠΑΣΥΒΑ, εκπρόσωποι του Δημαρχείου Τρίπολης, ενώ μέσω εκπροσώπου στεφάνι κατέθεσε και η Ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Λουίζα Παπαθανάση-Τζουβάνι.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές του Αλβανικού Κοινοβουλίου Κώστας Μπάρκας, Σπύρος Ξέρας και Βαγγέλης Τάβος.

Η επαρχία Αλύκου, ανακοίνωσε την απόφαση του επαρχιακού συμβουλίου ώστε να ανακηρύξει επίτιμους δημότες τους: Χαράλαμπο Γκυζέλη, παπά Κώστα Ντάση, Σταύρο Κόκαλη και Χρήστο Τούρλα.

Μετά την τελετή ακολουθησε κοκτέιλ για τους παρευρισκόμενους.


Aftonomi.gr

Θετικές οι ενδείξεις των μεταρρυθμίσεων στον ενεργ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη