Ο Πρέσβης της Ε.Ε. στην Αλβανία, καλεί τα κόμματα σε συνεργασία

Ο Πρέσβης της Ε.Ε. στην Αλβανία, καλεί τα κόμματα σε συνεργασία

Με σημερινή του δήλωση, ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, Λουίτζι Σορέκα, κάλεσε τα κόμματα της χώρας να επανέλθουν στον διάλογο προκειμένου να προχωρήσουν τα θεμελιώδη ζητήματα για τα οποία απαιτείται διακομματική συναίνεση όπως η λειτουργία του συνταγματικού δικαστηρίου, η συνέχιση της μεταρρύθμισης στην δικαιοσύνη και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Ιταλός πρέσβης της Ε.Ε. χωρίς να αναιρεί την στήριξή του στην κυβέρνηση κλείνει το μάτι στα κόμματα της αντιπολίτευσης καλώντας τα να συνεργαστούν και να διεκδικήσουν εκ νέου την θέση τους στην πολιτική σκηνή υποσχόμενος στήριξη της Ε.Ε. στην ενταξιακή πορεία της χώρας. Η λειτουργία του συνταγματικού δικαστηρίου, θα αποτέσει καταλύτη των εξελίξεων στην χώρα αφού μπορεί να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου ή να προχωρήσει στην παύση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων.

Είναι καιρός η Αλβανική κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και τα θεσμικά όργανα να επιδείξουν ωριμότητα και να ξεκινήσουν επειγόντως πολιτικό διάλογο για να ξεπεράσουν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Είναι επίσης καιρός να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου.


Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης συνεχίζεται και είναι μη αναστρέψιμη. Το επίκεντρο τώρα είναι η δημιουργία της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς (SPAK) και η επαναφορά του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη λειτουργικότητά του. Μόλις ολοκληρωθεί η αυστηρή εξέταση των υποψηφίων, η SPAK θα επιτρέψει στην Αλβανία να ενισχύσει περαιτέρω την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο θα μπορέσει να αποσαφηνίσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το συνταγματικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών θεμάτων.
Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί σε καθημερινή βάση. Οι εισαγγελικές αρχές θα πρέπει να διερευνούν οποιαδήποτε μορφή φερόμενης διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών αδικημάτων και της αγοράς ψήφων, κατ' εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Για να επιβεβαιωθεί ότι ο κύκλος ποινικής δικαιοσύνης λειτουργεί αποτελεσματικά, είναι επίσης σημαντικό να τελεσιδικούν εκκρεμοδικίες για σοβαρές περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος.

Επιπλέον, πρέπει να επανεκκινήσει σύντομα η διακομματική συνεργασία για την εκλογική μεταρρύθμιση. Όλα τα αλβανικά θεσμικά όργανα και οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει τώρα να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε αυτούς τους στόχους, ενόψει της κρίσιμης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως την Αλβανία και τους πολίτες της, οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου