Η κυβέρνηση αλλάζει τον νόμο περί ιδιοκτησίας σύμφωνα με την απόφαση του Στρασβούργου

Η κυβέρνηση αλλάζει τον νόμο περί ιδιοκτησίας σύμφωνα με την απόφαση του Στρασβούργου

Το νέο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στη Νομική Επιτροπή προβλέπει αποζημιώσεις τουλάχιστον 10% της αξίας του ακινήτου, καθώς και νέα ευκαιρία για τον εκκρεμή φάκελο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε την Τρίτη στη Νομική Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου «Περί ορισμένων προσθηκών και αλλαγών στον νόμο αριθ. 133/2015 που καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι αλλαγές στο νόμο αφορούν την απόφαση του ΕΔΔΑ στις 7 Μαΐου 2020 για την υπόθεση «Beshiri and Others v. Albania», η οποία κήρυξε απαράδεκτο το νέο κυβερνητικό σχήμα με τον νόμο του 2015 για τη μεταχείριση και την αποζημίωση περιουσίας. Οι αλλαγές εξαρτώνται από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Φεβρουαρίου 2021, η οποία κατήργησε ορισμένες από τις διατάξεις του νόμου αυτού ως ασυμβίβαστες με το Σύνταγμα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης, Adea Pirdeni, είπε στους βουλευτές ότι «το προσχέδιο περιέχει διατάξεις για τον τύπο υπολογισμού της οικονομικής εκτίμησης για ακίνητα που οδηγούν σε αλλαγή κτηματογράφησης και για τα οποία είναι ήδη εγγυημένη αποζημίωση τουλάχιστον στο 10% της αξίας του σύμφωνα με την τρέχουσα εγγραφή κτηματογράφησης».

Εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου ανάγκασε την επανεξέταση των τελικών αποφάσεων που έλαβε η Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας (ATP) με το παλιό σύστημα υπολογισμού και ότι πρόκειται για 4672 αποφάσεις που επηρεάζονται από το νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με την υπουργό, η αξία που εκτιμά η κυβέρνηση για την επανεκτίμηση αυτών των αποφάσεων είναι 18,5 δισ. Λεκ και το ATP θα έχει προθεσμία 3 μηνών για να επανυπολογίσει.

Οι αλλαγές στο νόμο δίνουν επίσης νέα ευκαιρία για 6.950 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ ο Πιρντένη είπε ότι όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση εάν παραιτηθούν από τη δίκη.

Η νέα νόμιμη προθεσμία για τη θεραπεία τους θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2024.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου