Ο Ράμα ιδρύει το νέο «υπουργείο» προπαγάνδας και ελέγχου των ΜΜΕ

Ο Ράμα ιδρύει το νέο «υπουργείο» προπαγάνδας και ελέγχου των ΜΜΕ

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου να δημιουργήσει έναν νέο θεσμό που θα ελέγχει τις δημόσιες σχέσεις όλων των υπουργείων και θα διευθύνεται από τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφόρησης έχει καθήκον να παρακολουθεί δημόσια την δραστηριότητα του Πρωθυπουργού και των υπουργών, δηλαδή την προπαγάνδα της κυβέρνησης ώστε να «παρακολουθεί τα ΜΜΕ» και να επιβλέπει την αντίδραση της κοινής αλβανικής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση.

Η απόφαση Ράμα αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός « θα παρακολουθεί τις δημοσιεύσεις των ΜΜΕ, ώστε να εντοπίσει την αντίληψη και τη στάση του κοινού» απέναντι στη δραστηριότητα της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού δεν θα διορίζονται πλέον από τους αντίστοιχους υπουργούς αλλά από τον επικεφαλής του, ο οποίος θα διορίζεται από τον πρωθυπουργό. Έτσι θα ελέγχεται η δημόσια δραστηριότητα των υπουργών, συμπεριλαμβανομένων και των συνεντεύξεων τύπου.

Επίσης οι υπάλληλοι του οργανισμού δεν θα έχουν τα προνόμια του καθεστώτος του δημοσίου υπαλλήλου, ενώ ο προϊστάμενος του θα έχει το ίδιο καθεστώς με αυτό του υπουργού Επικρατείας.

«Ο Γενικός Διευθυντής, του οποίου το καθεστώς είναι ίσο με αυτό του Υπουργού Επικρατείας, είναι ο εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία δημιουργεί μια δομή η οποία πληρώνεται με χρήματα των φορολογουμένων για εργασίες που δεν είναι στην υπηρεσία τους, όπως η παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων, η παραγωγή κυβερνητικής προπαγάνδας και η διεξαγωγή δημοσκοπήσεων για θέματα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, οι δημόσιες σχέσεις όλης της κυβέρνησης ελέγχονταν από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και οι περισσότερες δραστηριότητες μεταδόθηκαν στο κανάλι του «ERTV», το οποίο έχει παραδεχτεί ότι χρηματοδοτείται ιδιωτικά.

Από εδώ και στο εξής ο συγκεντρωτικός. Ράμα κάνει πράξη νέες μεθόδους φίμωσης των ΜΜΕ, ενώ θα διαχειρίζεται την εικόνα του, αλλά και των συνεργατών του, όπως εκείνος θέλει. Με τον δικό τρόπο θα μπορεί να ελέγχει κάθε αντιπολιτευόμενο μέσο στην χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου