Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ ζητά από την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις διεύρυνσης

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ ζητά από την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις διεύρυνσης

Η Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα, συμμετείχε στο φόρουμ της Αττάλειας με θέμα «Οι γείτονες βλέπουν μαζί: Το μέλλον της Ευρώπης». Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μέλη της επιτροπής, όπως ο ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, εκπρόσωπος της ΕΕ για διάλογο Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ ή πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Αλβανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να παραμένει αφοσιωμένη στην περιοχή μέσω συγκεκριμένων ενεργειών και τηρώντας τις υποσχέσεις της.

«Η πολιτική διεύρυνσης βασίζεται στη βασική αρχή της αξιολόγησης της αξίας κάθε χώρας. Απαιτεί επίσης προβλεψιμότητα της διαδικασίας, μέσω της οποίας οποιαδήποτε επίτευξη προτύπων ή κριτηρίων πρέπει να οδηγήσει στο επόμενο βήμα προς την ΕΕ. Μια τέτοια διαδικασία, αξιόπιστη και απτή, είναι μια αναντικατάστατη υποστήριξη για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε», δήλωσε η Υπουργός κατά την ομιλία της.

Ο Λάιτσακ και ο Λαγοδίνσκι τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, η Σύνοδος Κορυφής και η Υπουργική Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, καθώς και το πρώτο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, στο οποίο παρευρέθηκαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από περισσότερες από 30 χώρες.

Είναι πασιφανές πως η Αλβανίδα ΥΠΕΞ, φυσικά στο όνομα της κυβέρνησης Ράρα, θεωρεί πως η χώρα της έχει σημειώσει πρόοδο και απαιτεί επίσης η Ευρώπη να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η αλβανική κυβέρνηση παραμένει μονόπλευρη, απαιτώντας και διεκδικώντας, χωρίς όμως να τηρεί τίποτε από όλα όσα τις ζητούνται να εφαρμόσει. Ειδικά ο πολλά υποσχόμενος Νόμος περί Μειονοτήτων, ο οποίος ούτε εφαρμόζεται, αλλά ούτε και είναι ο κατάλληλος για να στηρίξει την ιδιαίτερη κατάσταση στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα και το ιδιοκτησιακό, παραμένουν μεγάλα προσκόμματα στην ζωή των Ελλήνων της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου