Το κάζο της Ισπανίας στο Κόσοβο

Το κάζο της Ισπανίας στο Κόσοβο

Ο διπλωματικός πόλεμος Ισπανίας-Κοσόβου συνεχίστηκε και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα, αλλά και από τη δημόσια τηλεόραση κατά τη διάρκεια του ματς. Τι ισχύει με Ελλάδα.

Η αναμέτρηση της Ισπανίας με το Κόσοβο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 είχε πολλά ημίχρονα. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε άσχημο επίπεδο διπλωματικά, εικόνα που μεταφέρθηκε και στο ποδόσφαιρο, στο περιθώριο της αναμέτρησής τους στο Ολυμπιακό Στάδιο της Σεβίλλης (3-1).

Η Ισπανία αποτελεί τη μοναδική μεγάλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο από την ανεξαρτητοποίησή του το 2008, φοβούμενο μεταξύ άλλων ανάλογες περιπτώσεις και με τις δικές της περιφέρειες. Η FIFA δεν προέβλεψε κάποιον κλειδάριθμο στην κλήρωση γι' αυτές τις δύο εθνικές ομάδες, με αποτέλεσμα να συμπέσουν (μαζί και με την Εθνική Ελλάδας) στον 2ο προκριματικό όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης.

Η πρώτη αναμέτρηση ήταν επεισοδιακή, αφού πριν από αυτήν, ορισμένα ΜΜΕ της Ισπανίας αρνήθηκαν να αναφέρουν το όνομα του Κοσόβου. Η ίδια η ομοσπονδία έκανε λόγο για "αναμετρήσεις με Ελλάδα, Γεωργία και την περιοχή του Κοσόβου".

Στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα, ένας Ισπανός δημοσιογράφος από την εφημερίδα 'AS' πήρε το λόγο για να ρωτήσει κάτι τον ομοσπονδιακό τεχνικό του Κοσόβου, Μπερνάρ Σαλάντ. Αφού διατύπωσε την ερώτηση προς "τον προπονητή του Κοσόβου", ο υπεύθυνος Τύπου των φιλοξενουμένων πέρασε στην αντεπίθεση. "Προς τον προπονητή ποιας ομάδας; Επειδή τόσον καιρό δεν λέτε το όνομα της ομάδας".

Σε αυτό το σημείο η συζήτηση χάθηκε στη μετάφραση, με το δημοσιογράφο να αναφέρει ότι η ερώτηση απευθύνεται "προς τον προπονητή" και τον υπεύθυνο Τύπου να ξαναρωτάει ποιας ομάδας. Ο δημοσιογράφος επανέλαβε την ερώτηση με βοήθεια και μεταφραστή, με τον υπεύθυνο Τύπου να επιμένει και να κατηγορεί τα ισπανικά ΜΜΕ για τη μεταχείριση. Έπειτα από ώρα, ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση επανέλαβε ότι απευθύνεται "στον προπονητή του Κοσόβου".

Τα ευτράπελα συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του αγώνα, πάντως. Κατά τη μετάδοση της αναμέτρησης από τη δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας (TVE), τα αρχικά του Κοσόβου στην καρτέλα με το αποτέλεσμα ήταν γραμμένα με μικρά γράμματα (kos).

Ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει και η συνέχεια του Κοσόβου στον όμιλο, αφού η μοναδική χώρα που την έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος είναι η Σουηδία. Στην ίδια μοίρα με την Ισπανία είναι τόσο η Γεωργία, όσο και η Ελλάδα, η οποία πάντως μέχρι στιγμής κρατά ουδέτερη στάση σε πολιτικό επίπεδο.

@ 2021 Miguel Angel Morenatti / Associated Press - sport24.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου