Η λέσχη ανάγνωσης "Λείριον", της Χιμαραίας Άννας Πάνη - Κουσιορή, διοργανώνει διαγωνισμό Ποίησης και Φωτογραφίας για μαθητές δημοτικού από όλο τον κόσμο. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θα εκδοθεί βιβλίο - λεύκωμα με τα ποιήματα των μαθητών και μέρος των εσόδων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Μιλώντας στο himara.gr, η κα Κουσιορή με καταγωγή από το χωριό Κηπαρό της Χιμάρας, μίλησε αναλυτικά για την ιδέα του διαγωνισμού:

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τότε που ξεκίνησε το Λείριον σκεφτόμουν ότι η Λέσχη Ανάγνωσης χρειάζεται ένα δικό του βιβλίο. Μια συλλογή ποιητική από παιδιά που παρακολουθούν τα διάφορα εργαστήρια στο Λείριον.

Ανάμεσα στην ρητορική, τα αρχαία ελληνικά, την δημιουργική γραφή, το ψηφιδωτό, την κεραμική, την ετυμολογία, ανάμεσα σε καθαρά βλέμματα, με την αθωότητα της γνώσης, ανάμεσα σε ερωτήσεις το πόσο " έντιμο "ήταν αυτό που έκαναν οι Έλληνες στην μάχη της Σαλαμίνα ς που έστειλαν έναν απεσταλμένο στον εχθρό να τους βάλει στα στενά, πόσο δίκαιο ήταν, ανάμεσα στον ορισμό της αγάπης και του μίσους, του γιατί να σε αγαπώ, γιατί να σου πω την αλήθεια και γιατί την χρειάζεσαι την δικιά μου αλήθεια, ανάμεσα σε παιδια 4 έως 10 ετών, εμένα και των εκπαιδευτικών η ποίηση ήταν παρούσα... Στίς αίθουσες, στην βεράντα, στο κήπο, στα χαμόγελα, στίς αγκαλιές, στην παιδικη άρνηση: "εγώ αυτό τώρα δεν θέλω να το κάνω και μη μου ζητάς να σου πω το γιατί"

είπα γιατί όχι να μην γίνει ένα βιβλίο_λευκώμα που θα ταξιδέψει παντού και θα γίνει η αιτία να βοηθηθούν παιδιά ορφανά, βρέφη που φιλοξενούν τα μαιευτήρια και τα νοσοκομεία, ασυνόδευτα παιδιά πολεμων και όχι μόνο...

Ή κόρη μου η Ελπινίκη 9 ετών σε εργαστήρι δημιουργικής γραφής είχε απαντήσει στην ερώτηση: τι είναι η ποίηση το εξής...

" Ή ποίηση είναι ένα πουλί που συνεχίζει να πετάει ακόμα και όταν οι κυνηγοί το πυροβολούν "...

Αυτή η φράση είναι το μότο μου για αυτή την προσπάθεια...

Ας απομακρύνουμε λοιπόν τους " Κυνηγούς " με ένα βιβλίο και ας δώσουμε στα παιδια αυτό που δικαιούνται, την δυνατότητα να εκφράσουν την ομορφιά που έχουν στην ψυχή τους.

Ίσως μέσα από αυτό μπορέσουμε και εμείς οι μεγάλοι να θυμηθούμε...»

Κανονισμοί Διαγωνισμού

* Διάρκεια 20 Μαΐου 2020 - 20 Νοεμβρίου 2020

* Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία της Ελλάδος και εξωτερικό ( Βαλκάνια, Ευρώπη, Αμερική)

* Τα ποιήματα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα

* Να σταλούν στην διευθύνση : Σαρανταπόρου 25 Χολαργός Αθήνα

* Να είναι σε 5 αντίτυπα μέσα σε ένα μεγάλο φάκελο με ψευδώνυμο, μέσα στο μεγάλο φάκελο να υπάρχει ένας μικρότερο ς φάκελος που θα περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία του παιδιού και μια υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα όπου δηλώνει υπεύθυνα ότι επιτρέπει στο παιδί του να συμμετάσχει καθώς επίσης ότι επιτρέπει το ποίημα και η φωτογραφία εάν επιλεχθούν να είναι στο λευκώμα.

* Για τα παιδιά του εξωτερικού :

Τα ποιήματα, το ψευδώνυμο, τα πραγματικά στοιχεία του παιδιού και η υπεύθυνη δήλωση θα σταλούν αποκλειστικά στο

annakousiori@ gmail. com