Αλβανία και Ελληνική Εθνική Μειονότητα - 10 Θέσεις

Αλβανία και Ελληνική Εθνική Μειονότητα - 10 Θέσεις

Απευθύνομαι στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Όπου και αν ζεί . Υπάρχει ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Οικοδομήθηκε εδώ και 25 χρόνια. Δεν θα απευθυνθώ σε πρώτο πρόσωπο με την ιδιότητα του υποψήφιου Ευρωβουλευτή. Σας σέβομαι. Προτιμώ να παραθέσω 10 θέσεις μου:

του Αλέξανδρου Μαλλιά*

1. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία είναι η μόνη εκτός συνόρων μας συμπαγής ελληνική μειονότητα. Συμβολικά τουλάχιστον λόγω των διωγμών και της καταπίεσης όταν πλέον λέμε Ελληνική Μειονότητα καταλαβαίνουμε Χειμάρρα .Σίγουρα δεν είναι μόνο η Χειμάρρα. Είναι και η Κορυτσά, το Λεσκοβίκι, η Αυλώνα, η Κλεισούρα, οι Βουλιαράτες, το Αργυρόκαστρο, η Δερβιτσάνη και όλη η Δρόπολη, το Δέλβινο, η Δρόβιανη, η Φοινίκη, οι Αγιοι Σαράντα, οι Δρυμάδες, η Λειβαδιά, η Παλάσα, το Βούνο, η Νάρτα, το Κούδεσι, η Σελενίτσα. Επίσης, τα Τίρανα και τόσες άλλες πόλεις όπου ζουν μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Γνωρίζω από την εποχή που υπηρέτησα ως πρέσβης στην Αλβανία την πολιτική των πιέσεων απέναντι στην Μειονότητα. Γνωρίζω τις πολιτικές της νοθείας και της πολιτικής βίας στη Χειμάρρα και στη Δρόπολη. Η Αλβανία εφαρμόζοντας ακόμη και σήμερα πολιτική Ενβέρ Χότζα δεν αναγνωρίζει τον ελληνισμό της Χειμάρρας και της Κορυτσάς ως Εθνική Μειονότητα. Η πολιτική των διακρίσεων και των πιέσεων συνεχίζεται.

2. Ο σωβινισμός που χαρακτηρίζει τις δράσεις των Τιράνων, υπό την καθοδήγηση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, γιγάντωσαν το πρόβλημα. Έστω και με τον τρόπο αυτό το ζήτημα των περιουσιών και οι διωγμοί του Ελληνισμού της Χειμάρρας είναι σήμερα εκεί όπου της αξίζει. Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και προτεραιοτήτων μας.

3. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας χαράσσει την αντι- Ευρωπαϊκή αυτή μειονοτική πολιτική. Άξιοι συμπαραστάτες του τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κάποια στελέχη της Μειονότητας που αποφάσισαν να τον στηρίξουν κομματικά /πολιτικά ακόμη και σήμερα. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας πρέπει να περνάει μέσα από την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

4. Συστηματικές είναι οι προσπάθειες των Τιράνων να ξεριζώσουν την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα. Ευθύνη, όμως, διαχρονικά, με ορισμένες χτυπητές εξαιρέσεις, έχουν και κάποιοι κομματάρχες στην Αθήνα και βέβαια συγκεκριμένες Δομές. Με τη στάση τους ενθαρρύνουν την πολιτική Έντι Ράμα.

5. Η οδυνηρή πολιτική διάσπαση της μειονότητας με την προ ετών δημιουργία ενός νέου κόμματος-που σήμερα συνεργάζεται με τον σοσιαλιστή κ.Ράμα- με στόχο τη μείωση της δύναμης του ιστορικού ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και την υπονόμευση της ίδιας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ άρα της ίδιας της Ελληνική Εθνικής Μειονότητας , βρίσκει δυστυχώς στήριξη και ανοχή και εδώ.

6. Δεν βοηθούν οι συναισθηματικές και συνθηματικές αντιδράσεις στην Ελλάδα που κατά κανόνα κρατούν μερικές ώρες . Είμαι αντίθετος επίσης με τις επικίνδυνες και επιπόλαιες κραυγές -δυστυχώς ακούγονται και τέτοιες – για «δυναμική» αντίδραση. Μόνο οι δειλοί και γνωστοί ανεύθυνοι προτάσσουν τα συνθήματα και τις ανεξέλεγκτες κραυγές .Οι ωσεί παρόντες «γενναίοι» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης είναι οι μόνιμοι απόντες. Άκριτα ,επικίνδυνα συνθήματα και στιγμιαία πυροτεχνήματα.

7. Μόνιμο χαρακτηριστικό της πολιτικής μας έναντι της Αλβανίας είναι η έλλειψη σταθερότητας, αποφασιστικότητας και συνέπειας. Η κατευναστική δίχως επίγνωση του κινδύνου και των συνεπειών συμπεριφορά μας έχει τα αντίστροφα του επιδιωκομένου αποτελέσματα.
Η επίδειξη αποφασιστικότητας της Ελλάδος είναι προτιμότερη των συνηθισμένων περιστασιακών αντιδράσεων στις αποφάσεις των κυβερνητών των Τιράνων. Αν όχι τώρα πότε;

8. Χαρακτηριστικό της έλλειψης συνέχειας και καλής αντίληψης της πραγματικότητας είναι το γεγονός ότιι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αρμόδιοι κορυφαίοι κυβερνητικοί δεν είχαν συναντήσει στην Αθήνα τον Πρόεδρο του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει αυθεντικά και αποκλειστικά τη βούληση, την αγωνία και τις προσδοκίες της Ελληνικής Μειονότητας. Κάποιοι προτιμούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Εξακολουθούν να βάζουν το ΚΕΑΔ στην ίδια ζυγαριά με τους συνεργαζόμενος με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό κ. Εντι Ράμα στην αντιμειονοτική πολιτική του. Γιατί αλήθεια;

9. Η επανάληψη του περυσινού λάθους της κυβέρνησης της Ελλάδος δεν ωφελεί. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν μόνο μετά την αναγνώριση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε ολόκληρη την επικράτεια της Αλβανίας και την οριστική απόδοση και κατοχύρωση των περιουσιακών τίτλων των δικαιούχων στην Χειμάρρα. Επίσης, την κατοχύρωση τους και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών θεσμών. Όχι με έωλες περιστασιακές τηλεφωνικές υποσχέσεις.

10. Αποτελεσματικό μέτρο είναι και η εκ μέρους της Ελλάδος λήψη προσωποπαγών διοικητικών μέτρων για όλα τα πολιτικά και μη πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας (από τα Τίρανα μέχρι το Αργυρόκαστρο, τους Βουλιαράτες και τη Χειμάρρα) που αποφασίζουν και εκτελούν το ξερίζωμα του Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Τα κυβερνητικά διοικητικά μέτρα που σωστά ελήφθησαν στη περίπτωση του Δημάρχου Χειμάρρας κ. Γκόρο χρήσιμο είναι να επεκταθούν σε συγκεκριμένα γνωστά μας στελέχη και πολιτικά πρόσωπα του κυβερνητικού μηχανισμού. Χρειάζεται γνώση, επίγνωση της σοβαρότητας, αποφασιστικότητα θάρρος και ευθυκρισία.


Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία
Πρέσβης επί τιμή, πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία 1999-2000

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου